Input your search keywords and press Enter.

Međunarodno carstvo umjetnosti – kreće 17. Epidaurus Cavtat festival!

Sedamnaesto izdanje Epidaurus Cavtat Festivala počinje ovu nedjelju!

Međunarodno carstvo umjetnosti na jugu Hrvatske

 Kraj ljeta u Cavtatu je tradicionalno čuvan za Epidaurus Cavtat Festival, međunarodni festival glazbe i umjetnosti. Pod motom ‘Living Cavtat With Arts’, dočekuje svoje sedamnaesto izdanje, a početak je već ovu nedjelju, 27. kolovoza.

Tada će se, slaveći jednu umjetnost drugom, otvoriti izložba ‘Moć glazbe‘ Dubrovačke udruge likovnih umjetnika  u Domu kulture Cavtat, s početkom u 20 sati. Fantastični preludij program, nazvan ‘Mir svijetu’ nastavit će se istu večer u 20 i 30 sati, kada će klavirski koncert održati ukrajinski virtuoz Danylo Sayenko. Iako pogođen ratnim razaranjima i strahotama u svojoj zemlji, ovaj svjetski priznati ukrajinski pijanist ne odustaje od svog predanog rada, a u Hrvatskoj će premijeno nastupiti upravo – u Cavtatu. Nadareni, virtuozni i već potpuno formirani tridesetdvogodišnji glazbenik iz Lavova, održat će recital s kojim će se otvoriti, na vrlo dostojanstven način, 17. koncertna sezona omiljenog cavtatskog međunarodnog festivala.

Već idući četvrtak, na čarobnoj taraci Ville Banac, održat će se Gala koncert otvorenja, ‘ Zvijezde pod zvijezdama’, s početkom u 20 i 30 sati. Na gala koncertu nastupaju Radojka Šverko i Vladimir Babin na klaviru te Meri Cetinić – glas i klavir. Moćne vokale naših diva pratit će naša priznata klapa Ragusa: Gordana Bonačić, alt, Krunoslav Težak, II tenor, gitara, Pero Franić, bariton, gitara, Borislav Banić, I bas, kontrabas, Đuro Bratičević, bariton, I mandolina voditelj klape, Josip Greguš, II bas, II mandolina čime se se zaokružiti ovo glazbeno putovanje.

Večer nakon, s prvim danom rujna, Epidaurus Cavtat festival donosi teatarsku poslasticu – u Domu kulture Cavtat Ksenija Prohaska i Marjan Nejašmić Banić izvest će komediju ‘A, odakle ste Vi gospođo?‘, autorsku predstavu Ksenije Prohaska pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića.

Subota, 2. rujna, može se opisati i kao dosad neviđena večer na Epidaurus Cavtat festivalu, jedinstvena fuzija povijesti i umjetnosti duga više tisuća godina, ujedno i ‘ekskluzivna’ manifestacija. Na arheološkom lokalitetu Sustjepan, ispod hotela Croatia, s početkom u 19 sati, održat će se program ‘De Epidauro‘. Lokalitet će publici predstaviti Helena Puhara, kustosica Muzeja i galerija Konavala, a večer će se nastaviti u izvrsnom tonu – onom harmonike. ‘De Natura Sonorum’ – Accoladies duo magics izvest će virtuoze harmonike Danijela Gazdić Kljajić i Azra Halitović.

Petak, 8. rujna, donosi još jedan izniman program festivala – sjetno sjećanje na velikog maestra i muzikologa, njegovatelja glazbene baštine don Miha Demovića. Večer će se održati u predvorju Kneževog dvora u Cavtatu, s početkom u 20 i 30 sati, a sudjeluju Franica Krampus Vidović, Ivana Marija Vidović, Božo Lasić, Mladen Tarbuk, Zlatko Pavetić, Denis Ajduković, Nena Ćorak, Krunoslav Težak, Nika Ružarija Orepić, Jakov Sekula, Slavka Jurić, Alena Shapochka i  Martina Vuletić.

Priznati talijanski pijanist i kompozitor Edoardo Bruni izvest će u nedjelju, 10. rujna, u Domu kulture Cavtat klavirski recital ‘Čudesne Goldberg varijacije‘ s početkom u 20 i 30 sati. Prilika je to za upoznati umjetnika jedinstvenog izričaja, vlastite estetske vizije i kompozicijske tehnike ‘pan-modalnosti’ s ciljem sintetiziranja i nadmašivanja dualnosti između tonaliteta i atonaliteta. Profesor Bruni svoje programe i tehnike već desetljećima izvodi diljem Europe i svijeta, na odušljevljenje publike istančanog ukusa.

Predavanje ‘Parade, posveta Picassu i njegovim muzama‘, održat će Marijke Brekelmans, povjesničarka umjetnosti i kustosica Pianola muzeja u Amsterdamu, u Domu kulture u Cavtatu u utorak,12. rujna, s početkom u 20 sati, a u 20 i 30 uslijedit će klavirski recital priznatog talijanskog dua Aventaggiato Matarrese.

U spomen na dubrovačkog pedagoga i gitaristu Antu Skaramucu Epidaurus Cavtat festival donosi program ‘Equilibrium Sonorum‘, 14. rujna u 20 i 30 sati u Domu kulture Cavtat. Nastupa talijanski duo Rospigliosi – Lapo Vanucci na gitari i Luca Torrigiani – glasovir.  Duo Rospigliosi proizašao je iz dubokog prijateljstva, a karakterizira ih istraživanje novih područja glazbe za gitaru i klavir, posebno u području suvremene glazbe, ali i nevjerojatna scenska komunikacija koju kritičari diljem svijeta nazivaju iznimnom i itekako uspješnom.

Večer komorne glazbe u spomen na Doru Pejačević i Mariju Callas, pod nazivom ‘Camerata Epidaurus – Dora & Maria’ održat će se 16. rujna s početkom u 20 sati u Domu kulture Cavtat. Ova iznimna večer bit će prilika za poslušati izvrsne umjetnike iz Albanije – nastupaju Ramazan Peku i Miron Peku na violini, Etleva Katroshi na violi, Jona Bodinaku na violoncellu. Intrigantnim albanskim virtuozima pridružuju se kao solist naš priznati kontrabasist Frano Kakarigi te osnivačica i direktorica, pokretačka snaga Epidaurus Cavtat festivala, pijanistica Ivana Marija Vidović.

Gala koncert zatvaranja, umjetnički pozdrav do idućeg ljeta i punoljetnosti ove jedinstvene manifestacije, održat će se 17. rujna u Ljetnom kinu Cavtat s početkom u 20 sati. Bit će to pravo glazbeno putovanje – ‘Epidaurus Tango Embrace – Tango Scugnizzo‘ donosi nam napuljsku pjesmu u susretu s argentinskim Tangom. Nastupaju Diego Lemmi Moreno, gitara, charango & vokal (Argentina), Davide Ferrante, bubnjevi & udaraljke (Italija), Bruno Salicone, glasovir i programiranje (Italija), Domenico Guastafierro, flauta (Italia). Posebni gost večeri je naš kontrabasist Frano Kakarigi. Večer će uljepšati plesni par Argentinac Lucas Boock & Bianca Vrcan iz dance studija Rojo y Negro.

Ovim iznimnim programom zaključuje se ovogodišnji, 17. Epidaurus Cavtat festival pod palicom umjetničke i konceptualne direktorice, pijanistice Ivane Marije Vidović. Njenim riječima:

Epidaurus Cavtat festival mogao bi se nazvati malim carstvom svih umjetnosti objedinjenih u tri tjedna. Ona je simbiotska i ujedinjuje kvalitet, inovaciju, dobre ljude, profesionalnost, ali i povezanost kako umjetnika tako i publike i mnogih lokalnih i hrvatskih entiteta, različitih kultura i nacija u cavtatskom, rajskom zagrljaju – istaknula je Ivana Marija Vidović ususret sedamanestoj ediciji Festivala.

Epidaurus festival srdačno zahvaljuje svim sponzorima, donatorima, izvođačima i publici, uz napomenu kako su alternativne lokacije u slučaju lošeg vremena Dom kulture u Cavtatu i Čilipima.

Informacije o Epidaurus Cavtat Festivalu možete pronaći i na www.epidaurusfestival.com te društvenim mrežama Festivala.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.