Input your search keywords and press Enter.

Međunarodni dan pomoraca

Kad neće nitko drugi da se sjeti – podsjetili su nas sami pomorci na njihov dan koji je barem u našemu Gradu trebao biti obilježen – primjedba ovih pomoraca itekako stoji:

Dragi prijatelji,

Jeste li primjetli da je prije koji dan bio međunarodni dan pomoraca, deseti po redu. Međunarodni dan pomoraca.

Nemojmo o našoj državi, u Hrvatskoj je pomorska orjentacija bezvezna floskula.

Ali ovdje u nas, u Gradu, u Dubrovniku da se deboto niti jedan medij, barem ne od onih dostupnih pomorcima kad su na moru, nitko nije primjetio da postoji takav jedan dan. Međunarodni dan pomoraca. Tu u nas, gdje je aktivno možda 3000 pomoraca, ili jos više. Gdje 10000-15000 ljudi živi i od solada zarađeno na moru, a veći dio njih i samo od pomorskih solada.

Ako ste rođeni u Dubrovniku vjerojatno znate više obitelji u kojima netko jest pomorac, aktivan ili bivši, nego onih u kojima nema barem jedan pomorac.

A možda znate i da su pomorski soldi više puta u kriznim vremenima bili među najzaslužnijima za održavanje cjelokupne ekonomije u Gradu.

Da niste vi među onima kojima je najvažnije objaviti visinu taka na cipelama pjevačice X, ili boju njene lijeve bječve. Ili vam je najprešnije objaviti broj konja u autu nogometaša Y, i sliku njegovih bicepsa.

Sjetite li se svjetskog dana kiselog kupusa, dana vinske mušice, dana mačaka, kučaka, vrabaca.

Ma držite se vi vaših prioriteta, a pomorci će i dalje daleko od vas i od svih raditi svoj poso kako najbolje znaju, sjetili se vi Međunarodnog dana pomoraca, ili ne.

Lp,

Posada s mora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *