Input your search keywords and press Enter.

Međunarodni dan muzeja u Muzejima i galerijama Konavala

Međunarodni dan muzeja obilježava se u svim muzejima svijeta 18. svibnja još od 1977. godine, svake godine na temu koju predloži i vodi Međunarodni savjet muzeja (ICOM). Kako i sam organizator kaže, vrijeme u kojem živimo doba je sveopće neizvjesnosti u cijelome svijetu. Uz ekološke klimatske poremećaje, globalna zdravstvena kriza prouzročena pandemijom bolesti Covid-19 blokirala je gospodarstvo, te je utjecala na socijalnu, obrazovnu, ali i druge sfere života. Usprkos svemu što se dogodilo, ili se događa, muzeji ne odustaju, njihova misija se kroz godine uspješno uvećava podižući svijest o važnosti muzeja i njihovom doprinosu razvoju društva. Vizija muzejske zajednice za jednaku je važnost prirodne i kulturne, materijalne i nematerijalne baštine.
Muzeji imaju važnu ulogu kao čuvari blaga i identiteta za buduće naraštaje, imaju ključnu ulogu u demokratizaciji kulture. Oni okupljaju svoje zajednice na temama zajedništva i inkluzivnosti, stoga muzejski programi služe izgradnji zajednice i poticaju bližih odnosa između muzeja i lokalne publike.
Muzeji i galerije Konavala svojim dugogodišnjim radom služe zajednici i sve svoje programe ostvaruju uz pomoć zajednice u kojoj djeluju. Bez dodatnih financijskih sredstava i s umanjenim plaćama svih muzejskih zaposlenika prionuli smo još snažnije radu i pokrenuli akciju prikupljanja financijskih sredstava za otkup slike Vlaha Bukovca Konavoski tkalci, 1920. za naš muzej.
Konavoski tkalci (14 x 17,28) slika je manjeg formata koja prikazuje dvije žene i muškarca u konavoskoj narodnoj nošnji oko tkalačkog stana. Napravljena je za vrijeme Bukovčevog posljednjeg posjeta Cavtatu 1920. godine. U to vrijeme Bukovac slika brojne slične žanr-scene života Cavtata. Uglavnom su to male skice, poput ove, koje su potpuno osvježenje u Bukovčevu opusu izborom tema, kao i u lakoći poteza. Neopterećen naručiteljem ili javnosti, slikar se prema platnu odnosi potpuno slobodno.
Za Muzeje i galerije Konavala, Kuću Bukovac, ova je slika dragocjena i kao slikarski motiv koji pripada korpusu Bukovčevih zavičajnih tema, koje su od velike važnosti za Cavtat. Svoje mjesto u Kući Bukovac naći će u stalnom postavu na prvom katu, gdje se kontekstualizira zavičajno i obiteljsko okružje Vlaha Bukovca.

Cilj nam je senzibilizirati našu zajednicu da zajedničkim snagama prikupimo sredstva i ovu sliku Vlaha Bukovca vratimo doma do Bukovčeva rođendana, 4. srpnja.

18. svibnja naši kustosi će održati dva javna izlaganja na temu slike Konavoskih tkalaca i to:

– Kuća Bukovac, 17:00 – Bukovčeve skice Cavtata 1920. godine
– Zavičajni muzej Konavala, 16:00 – O tkanju i tkaljama Cavtata

MIGK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)