Input your search keywords and press Enter.

Dan borbe protiv plastičnih vrećica

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv plastičnih vrećica, Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika organizira za građane dijeljenje ekoloških vrećica s prigodnim natpisom „Dubrovnik-Grad bez plastičnih vrećica“, dana 19. prosinca 2016. ispred Palače Sponza s početkom u 10:00 sati.

Akciji će se pridružiti i udruga “Eko centar Zeleno Sunce”, Mokošica, Dubrovnik, prodajom vlastitih prirodnih i ekoloških proizvoda u humanitarne svrhe.

Godišnja potrošnja plastičnih vrećica u svijetu procjenjuje se između 500 i 1000 milijardi komada, a zbog velikih troškova recikliranja (samo 1% se reciklira) velik dio njih na kraju se nepravilno odlaže, pa štetno djeluje po okoliš. Zakonom izglasanim u Europskom parlamentu 28. travnja 2015. državama članicama nalaže se prenošenje odredaba Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u nacionalnom zakonodavstvu, s ciljem drastičnog smanjenja upotrebe plastičnih vrećica kao najveći zagađivači okoliša.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica, s tendencijom smanjenja proizvodnje i prelaska na platnene torbe. Grad Dubrovnik uključio se u borbu protiv plastičnih vrećica educirajući javnost o štetnosti i zamjeni istih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *