Input your search keywords and press Enter.

Medijske objave koje potiču popularnost Dubrovnika: Višemilijunska čitateljska publika i ogromna financijska vrijednost

Dubrovnik je od početka godine do konca lipnja posjetilo više od stotinu novinarskih timova, što uključuje TV ekipe, samostalne fotoreportere ili novinare i prateće fotografe s različitih tržišta Europe i svijeta.

Organizacija novinarskih posjeta, dio je redovnih aktivnosti TZ grada Dubrovnika i realizira se u suradnji s inozemnim predstavništvima iz sustava HTZ-a, Turističkom zajednicom TZ Dubrovačko – neretvanske županije, te samostalno. Tijekom ožujka, travnja, svibnja i lipnja u našem gradu boravili su novinari iz Ujedinjenog kraljevstva, Njemačke, Francuske, Španjolske, Belgije, Nizozemske, Poljske, Italije, Turske, Finske , te Australije, SAD-a, Japana, Kine , Koreje, Kanade, Argentine, Brazila. Najbrojnija grupa svakako je bila skupina od 36 novinara na press putovanju kojeg su zajednički organizirali Turkish Airlines i TZ grada Dubrovnika, uz potporu Glavnog ureda HTZ-a.

Objave u medijima koje su nastale kao rezultat studijskih putovanja novinara snažan su doprinos promociji Dubrovnika ,poznatog i prepoznatog po svojoj ljepoti i turističkoj ponudi na svjetskim turističkim tržištima., ali u zadnje vrijeme snažno afirmiranog kao destinacija filmskih snimanja,

Magazin „GEO SAISON“, mjesečnik koji se objavljuje na njemačkom jeziku s nakladom od 92 tisuće primjeraka i čitateljstvom od gotovo 600 tisuća mjesečno, donosi svojevrstan vodič po našem gradu kojeg je priredila Natalie Schweiger, boraveći u Gradu u travnju. U ovom važnom mjesečniku ,koji u svijetu broji više od deset milijuna čitatelja, novinarka predlaže posjetu atrakcijama i zanimljivim mjestima unutar 3 km od stare gradske jezgre, među kojima su restorani Amfora i Stara Loza, Buža Bar, Culture Club Revelin,lokacije snimanja Game of Thrones, kao i posjeta umjetničkom atelieru akademske slikarice Dubravke Lošić smještenom u kompleksu bivše tvornice Radeljević.

Nakon posjete trideset i šest novinara u svibnju,u okviru zajedničkog projekta avio-kompanije Turkish Airlines i TZ grada Dubrovnika, uslijedio je cijeli niz objava, od kojih izdvajamo prošli tjedan objavljene napise japanske novinarke Aishe Takase na web-portalu www.crea.bunshun.jp o Dubrovniku i o inauguralnom letu iz Istanbula.Već su ranije objavljeni tekstovi korejske novinarke Lee Sung Won i to u dnevnom listu i web-portalu Hankook Ilbo, te Nam Ho Chul u dnevnom listu i portalu Kookmin Ilbo naslovljenom „Blue beyond Orange … Jewel of the Adriatic Sea“.U dnevnom listu Chosun Ilbo, prilog o Dubrovniku objavljen je pod nazivom „ Red wave welter in alleys meeting sea“ s potpisom Heo Yoon Hee.

Grad su u svibnju posjetili francuski novinari Air France Inflight magazina Cécile Balavoine i Tadzio Pacquement koji su na vrlo zanimljiv način opisali zvukove Hrvatske, posjetivši u Dubrovniku Restauratorski odjel Hrvatskog restauratorskog zavoda, gdje su razgovarali o restauraciji umjetnina s Katarinom Alamat Kusijanović.

Air France Inflight magazin distribuira se u 4 200 000 primjeraka svaki mjesec, što uključuje 930 000 čitatelja iz Europe, te 398 000 francuskih čitatelja, a procijenjena medijska vrijednost objave o Hrvatskoj i Dubrovniku je čak 390 000 Eura.

„A DAY IN IN THE LIFE OF Dubrovnik“ , reportaža autora Larsa Collina s fotografijama Maura Rongionea , koji su posjetili Dubrovnik 2015., objavljen je u lipanjskom izdanju SAS Inflight magazine Scanorama na pet stranica kroz razgovor s Jadranom Gamulinom, poznatim hrvatskim jedriličarem i brodograditeljem iz

Grada, otkrivajući kroz prateći vodič neke nove i zanimljive elemente dubrovačke ponude.Magazin Scanorama mjesečno ima dva milijuna čitatelja i distribuira se u zrakoplovima avio-kompanije SAS.

Ovih dana također u Dubrovniku je vrlo dinamično, posjećuju ga brojni blogeri i „freelance“ novinari, trenutno je u Gradu novinarka Judith Servin iz Meksika, autori bloga iz SAD-a „Just a pack“ i drugi, čije objave se očekuju tijekom jeseni.

Jelka Tepšić, voditeljica Odjela za komunikacijske taktike, TZ grada Dubrovnika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *