Input your search keywords and press Enter.

mediJAteka FLORA: NISAM LUDA DA IDEM TAMO – Irena Woelle

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora

sa zadovoljstvom Vas pozivaju

na predstavljanje site-specific  višegodišnjeg projekta

” Nisam luda da idem tamo” Irene Woelle

u petak 3. lipnja u 20 sati u Medijateci Flora.

„ Kapital pretvara javni i privatni prostor u svoj profit, a nama ostaje devastacija sa sve manje prirode i kvalitetnog života.

Uvala Lapad sa pejsaža Flore Jakšić je 120 godina kasnije pretvorena u asfalt, beton i kič. Od petka će se na ulazu u Florin vrt moći vidjeti katalog kontrasta između nekadašnje snažne prirode i njezine današnje devastacije.

Kako je Flora kućom spašavala umjetnike, tako će sada umjetnici spašavati floru.

Vrt Galerije Flora postati će ZELENA BIBLIOTEKA, pohraniti će se stare sorte drveća i dodati nove, tako da će stabla nositi više različitih sorti. Prvo stablo je agrum, kojeg je prošle jeseni zasadio dječak Mak Plamen i dao mu ime ROBERT. Na tu ljutu naranču su za početak upravo nacjepljene dvije različite vrste limuna, limeta i klementina. Veselimo se različitim cvijetovima i plodovima u narednih godinama.

A nešto je ipak ostalo nepromijenjeno iz vremena Flore Jakšić – odnos prema ženama.

17 godišnju Floru su, u devetnaestom stoljeću, poslije smrti roditelja na silu vjenčali. A danas, u 2022 godini trudnice u Hrvatskoj u velikoj stisci putuju u inozemstvo, jer im država ne želi pomoći. Ovaj projekt želi naglasiti probleme, koje stvara patrijarhat u sprezi sa kapitalom – uništava prirodu, stvara krizu podneblja i još uvijek diskriminira žene.

Za autoricu projekt ima i osobnu notu, jer je njezin partner iz iste obitelji u koju je Flora bila udata. Sađenjem i cijepljenjem stabala ne samo u vrtu galerije Flora nego i u đardinu porodice Jakšić sprovodi se simbolično liječenje Flore od čina, za kojeg nema lijeka.”

*»Nisam luda da idem tamo!«
Na ulici ulovljen odgovor mlade majke na prijedlog njezinog partnera, da sa djetetom idu u vruću, devastiranu uvalu Lapad.

 

O autorici:

Od početka devedesetih Irena Woelle, dizajnerica i aktivistica, autorica je vizualnog identiteta ključnih projekata koji su obilježili kulturu i nevladin sektor Ljubljane i Slovenije. Među njima su najistaknutiji Festival Mesto Žensk, Mladinsko Gledališče, Galerija Škuc, Galerija Kapelica, Filmski Sklad, Mirovni Inštitut, Klub K4, Festival Ana Desetnica, Študentska Založba, Matkurja, Časopis Mladina, Lesbo, Narobe. Njen dizajn kataloga Trabakula uvršten je u zbirku knjiga umjetnika MoMA u New Yorku 2016.

U posljednjih 15 godina kao aktivistica pokriva područja urbanog vrtlarstva i pčelarstva, te borbe protiv frackinga, glifosata, lovačkog turizma te odstrela vukova, medvjeda i drveća.

Recentno:

2015 Kill the neighbour – izložba o gentrifikaciji Ljubljane

Umjetnička rezidenca Los Caminos del Cafe, Santiago de Cuba
Predavanja i savjetovanje u Havani i Santiago de Cuba
Creative Time Summit, Venecijanski bienale

2016 Uvrštenje u zbirku MoMA Library Special Collections / Artist’s book collection), New York

2017 Čajni trg, Rijeka EPK 2020

2015 – 2019 Priprema Zeleni val EPK 2020
2019 Kitchen Revolution Songs – oštećene dječje in narodne pjesme, pjevaju ženske grupe , Cijena antropocena – ciklus javnih rasprava o klimatskim promjenama , Militarizacija mlijeka i druge genetički izmijenjene priče – članak o poricanju prava životinja
2020 – 2021 Suorganizacija redovitih tjednih prosvjeda protiv koalicije mržnje
Uređivanje i dizajniranje prosvjedničkih materiala

2022 Dizajn velike knjige prosvjedničkih akcija SRAMOTA te jedinog ustava na svijetu sa fotografijama protestnog čitanja ustava pred parlamentom i raperom na koricama.

Devedesete:

1997 Izložba Bienale Mladih umjetnika mediterana: Torino, Helsinki
Izložba Suvremeni slovenački design: New York, Ljubljana

1998 Članica žirija za međunarodnu design nagradu Art Directors Club New York
Izložba Suvremeni slovenački design: London, Beč, Sarajevo
Umjetnička rezidenca Banff Centar, Kanada

2000 Nagrada Srebrna palica Goldendrum Festival (mladina.si i Literal.si)
Izložba Suvremeni slovenački design: Sidney

2001 Knjiga Icons of Graphic Design, Thames & Hudson Ltd.,© 2001 Steven Heller i Mirko Ilić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.