Input your search keywords and press Enter.

Mate Matišić nastupio i kao pisac na Igrama

U sklopu programa „Pisci na Igrama“, nedjeljna večer u Kneževom dvoru, 7. kolovoza, bila je posvećena dramskom piscu, scenaristu nagrađivanih filmova, skladatelju i gitarističkom virtuozu Mati Matišiću koji je ujedno potpisao obradu glazbe i tekstova songova u dramskoj premijeri „Kafetarija“.

Scensko uprizorenje pripremio je mladi dubrovački redatelj Lukša Benić, a na sceni u Dvoru igrali su glumci Nikša Butijer, Frano Mašković i Anđela Ramljak, ali i Vinko Brešan te sam pisac Mate Matišić.

Prijateljska večer protekla je u intimnom, dramsko i glazbeno osobnom tonu autora, čije su riječi na sceni oživjeli njegovi kolege i prijatelji, velikim dijelom dobro uhodana glumačka ekipa ovogodišnjeg premijernog naslova ”Kafetarije”. „Razmišljajući o mogućoj tematskoj ili drugoj poveznici svih mojih bivših drama – učinilo mi se da ih povezuje samo jedno – smrt. Smrt me odgajala i kroz priče posebnog žanra plašenja, prisutnim u mom najranijem djetinjstvu. Sve što na neki način pripada trivijalnoj književnosti u mjestu mog rođenja bilo je normalno i jednakopravno vidljivoj stvarnosti“, napisao je o svojim dramama Mate Matišić, priznajući koliko je na njegov opus utjecala biografska činjenica rođenja u malom mjestu Ričice kraj Imotskog.

Njegova vjerojatno osnovna tematska preokupacija jest veza između svijeta umrlih i svijeta živih (uz poseban tretman onih koji se nalaze negdje između), čemu često pristupa preko metafore lijesa koji se i sinoć pojavio na sceni. Kroz kratke prizore iz nagrađivanih drama „Cinco i Marinko“, „Žena bez tijela“, „Ničiji sin“ i „Balon“, uz neizbježan apsurdni humor te političke implikacije njegova rada koji domaću zbilju radikalizira do krajnjih granica, festivalskoj publici predstavio se groteskan i pomaknut svijet ovog svestranog umjetnika. Matišić piše o ljudima koji su propustili umrijeti u pravom trenutku, a glumci Nikša Butijer, Frano Mašković i Anđela Ramljak, uz sudjelovanje samog pisca te Vinka Brešana, uspješno su se uhvatili u koštac upravo s tom niti u njegovu opusu.

Večer poezije Igora Zidića pod nazivom „San ljetne noći“ sljedeće je što će festivalska publika gledati u sklopu programa „Pisci na Igrama“ i to već u srijedu, 10. kolovoza s početkom u 21:30, na, za Igre, novoj lokaciji – u crkvi svetog Stjepana u Pustijerni. Ulazak je slobodan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *