Input your search keywords and press Enter.

Maslinovo ulje za blagdansku trpezu

Ususret Božićnim blagdanima, Rotary klub Dubrovnik donirao je Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe “Maslina”, Centru za rehabilitaciju “Josipovac” i Domu za starije i nemoćne osobe “Konavle” ukupno 120 litara kvalitetnoga maslinovog ulja.

Takva donacija trebala bi postati tradicionalna uz proslavu Božića i Nove godine, jer na neki način zaokružuje dugogodišnju rotarijansku akciju obnove maslinarstva na dubrovačkom području. Taj program pokrenut je 2001. godine, nakon što su u ljeto prethodne godine katastrofalni požari opustošili područje Dubrovačkoga primorja, pri čemu su stradali i brojni maslinici.

U proteklih 15 godina RC Dubrovnik je brojnim domaćinstvima u Dubrovačkom primorju, Konavlima, na Pelješcu, u Rijeci i Župi dubrovačkoj podijelio više od 17.000 tisuća besplatnih sadnica maslina. Mnoge donirane sadnice maslina već više godina uzvraćaju plodom i uljem, pa su pod motom “Dobro se dobrim vraća” oni koji su nekad dobili besplatne sadnice, sada posredstvom RC Dubrovnik donirali ulje kako bi u ustanovama koje brinu o onima kojima je to potrebno, svečani blagdanski stol dodatno zamirisao kvalitetnim maslinovim uljem.

Prigodom uručivanje maslinova ulja Domu za djecu i mlađe punoljetne osobe “Maslina”, ravnateljica te ustanove Iliana Stojanović uručila je predsjedniku RC Dubrovnik Srđanu Gavraniću zahvalnicu za brojne dobrotvorne akcije koje je RC Dubrovnik od utemeljenja 1995. do danas namijenio tom domu.

Projekt obnove maslinarstva RC Dubrovnik nastavit će se i početkom iduće 2017. godine. Prihod s nedavno održanog tradicionalnog rotarijanskog koncerta “Ususret Božiću” u Dominikanskoj crkvi namijenjen je obnovu maslinika na području korčulanske općine Smokvica, gdje su u požarima u ljeto 2015. godine stradale i mnoge masline. U veljači ove godine već su besplatno raspodijeljene sadnice za obnovu maslinika na poluotoku Pelješcu (općine Ston, Janjina, Orebić), koji su od požara stradali u isto vrijeme kada i maslinici u Smokvici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)