Input your search keywords and press Enter.

Koprivnički putopisac Matej Perkov održao je predavanje o prvoj hrvatskoj ekspediciji  “Od mora do vrha – Maroko 2015” u utorak, 29. siječnja u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Odlučio se za Maroko, jer kako kaže, nije daleko, nije skupo, to je moderna i sigurna zemlja sa zanimljivim gradovima i poviješću, potpuno drugačija kultura i planinski vrhovi na kojima Hrvati nisu bili.

Cilj ekspedicije bio je uspeti se na najviši vrh sjeverne Afrike Toubkal (4167m) startajući od obale Atlantskog oceana. U sklopu ekspedicije, koja je trajala mjesec dana, u društvu vjernog suputnika plišanog meda Ivice, uspeli su se nanekoliko izazovnih visokih vrhova u masivu centralnog gorja Atlas. Iskoristili su priliku za posjetiti marokanska urbana središta Marakesh, romantičnu Casablancu i prijestolnicu Rabat.

U predavanju se osvrnuo na svaki dio dugačkog puta kojeg je prešao prije nego se pred njim ”ukazala” planina. Od brojnih susreta s domaćim stanovništvom koje ga je svuda ljubazno primilo, od hrane koju je jeo, najviše kajgana s raznim prilozima, preko ”tajnih” agenata koji su ga pratili u stopu sumnjajući u njegove namjere, pa sve do bijelih vrhova obasjanih suncem i snježnih mećava u poslijepodnevnim satima. Naglasio je kako je Maroko zemlja kontradikcija, s jedne strane su skromne nastambe u selima, a s druge moderni gradovi s velikim džamijama, niskopodnim tramvajima. Zemlja u kojoj su se starosjedioci Berberi izmješali s Arapima.

Predavanje o jedinstvenoj ekspediciji bilo je popraćeno brojnim fotografijama koje su publici dočarale svaki dio puta, marokansku hranu, ljude s kojima se susreo, pogled s najvišeg vrha afričke planine koja razdvaja Mediteran i Saharu.

Perkov, čiji je nastup organiziran u sklopu serijala „Putositnice utorkom“ dubrovačkih knjižnica,  za kraj je predstavio svoju novu knjigu „Želim dotaknuti nebo“.

 

 

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *