Input your search keywords and press Enter.

MARATON PERFORMANSA TOMISLAVA GOTOVCA

U suradnji sa Art Radionicom Lazareti i Institutom Tomislav Gotovac, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik organizira

MARATON PERFORMANSA TOMISLAVA GOTOVCA

– selektor programa i predavač: Darko Šimičić / Institut Tomislav Gotovac, Zagreb

koji će se održati u utorak 17. svibnja u 19 sati u Medijateci Flora.

Program se može pogledati do 22.svibnja od 11 do 13 sati i od 17 do 20 sati, ili drugačije ako su vrata Florinog doma otvorena.

Program:
Prvi dio; trajanje projekcija 1:35:23
Performance omnibus – segmenti Paranoia View Arta
Beograd, 1986. trajanje 44:30
Paranoia View Art -Hommage to Glenn Miller
Sarajevo, 1990. trajanje 37:08
Osmjesi ljetne noći u podne
Zagreb, 1998. trajanje 7:41
Zameo ih vjetar
Ljubljana, 2009. trajanje 6:04

Performansi Tomislava Gotovca (1937 – 2010.) snažno su obilježili lokalnu kulturnu scenu.
Od prve izvedbe pred publikom (Happ naš, Zagreb 1967.) pa do posljednjeg samostalnog performansa izvedenog u Ljubljani 2009. godine njegov je izvedbeni opus radikalna reakcija na sredinu u kojoj je živio i djelovao. Gotovac je često ponavljao da ne vidi razliku između života i umjetnosti, odnosno, sažeto Čim ujutro otvorim oči vidim film. Taj princip teatralizacije života istaknut je i u nizu performansa izvedenih na ulicama i trgovima Zagreba, Beograda, Osijeka, Ljubljane, Rijeke, Dubrovnika i drugih gradova.
Ovaj program želi ukazati na neke manje poznate performanse u opusu Tomislava Gotovca.
Radi se o performansima koji nisu bili uvršteni u DVD izdanje „Performance Tapes“ (Hrvatski filmski savez, Zagreb 2003.) a nedavno su u organizaciji Instituta Tomislav Gotovac digitalizirani sa VHS traka.
Program je zbog dužine trajanja podijeljen u dva dijela. Prije projekcija Darko Šimičić će u uvodnom predavanju ukazati na osnovne karakteristike Gotovčevih radova u mediju izvedbenih umjetnosti i na njegov snažan utjecaj na nove generacije performera stasalih na domaćoj sceni u posljednja dva desetljeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.