Input your search keywords and press Enter.

Manje je više

Mesne prerađevine pod brendom PIK ne sadrže gluten
Gluten se nalazi na popisu najčešćih alergena, a često ga se može pronaći i u salamama te drugim mesnim proizvodima
U posljednjih nekoliko godina gluten je u središtu pozornosti brojnih rasprava nutricionista, liječnika, ali i potrošača, upravo zbog toga što nije neizostavan dio prehrane kao meso, voće ili povrće. Intoleranciju na gluten teško je dijagnosticirati, no često izaziva probavne smetnje i bolove u trbuhu te nadutost i kod zdravog stanovništva.

U svojstvu aditiva, gluten se danas nalazi i u proizvodima koji ga prirodno ne sadrže, primjerice u proizvodima od mesa.

Zbog svih navedenih tvrdnji, nutricionisti savjetuju prehranu s manje procesuiranih žitnih i prehrambenih proizvoda koji sadrže gluten, kao i uravnoteženu i raznoliku prehranu koja obiluje voćem, povrćem i mesom.
PIK Vrbovec garantira svojim potrošačima da mesne prerađevine pod brendom PIK ne sadrže gluten.

Što je gluten i gdje ga sve nalazimo?
Gluten je frakcija biljnih bjelančevina koja se nalazi u pojedinim vrstama žitarica kao što su pšenica, raž i ječam, njihovi derivati te zob. U svakodnevnoj prehrani nalazimo ga u proizvodima poput kruha, tjestenine, kolača, peciva i raznih oblika tijesta te u proizvodima koji sadrže te žitarice kao jedan od sastojaka. No sve češće nalazi se i u proizvodima koji ga prirodno ne sadrže pa tako i u proizvodima od mesa.
Kako je gluten jedan od najčešćih alergena te u ljudskom tijelu može izazvati upalne procese kod osoba koje su osjetljive na njegovo djelovanje, potrošači su ga skloni sve češće izbjegavati u prehrani. Celijakija je ozbiljna kronična bolest koja uzrokuje cjeloživotnu nepodnošljivost na gluten, ali jako je rijetko dijagnosticirana, odnosno bolest ostaje prikrivena. Uz celijakiju, veliku skupinu čine osobe kod kojih gluten izaziva alergijske reakcije ili su na njega intolerantne, a da toga nisu niti svjesne. Neki od simptoma su uz već spomenute probavne smetnje, nadutost, umor, vrtoglavica, glavobolje te promjene raspoloženja.

Razmišljate li o pravilnoj prehrani oslobođenoj suvišnog unosa glutena, PIK Vrbovec ima rješenje.

PIK Vrbovec tržištu nudi cijeli asortiman mesnih prerađevina pod brendom PIK bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje, a sve s ciljem da na stol potrošača donese najkvalitetnije proizvode.

Ako želite znati što jedete, birajte PIK!

Suzana Jovanović,
IM&C AGENCIJA