Input your search keywords and press Enter.

Magija Đorđa Balaševića na Božićnom koncertu za pamćenje

Đorđe Balašević i virtuozi njegovog mnogočlanog orkestra održali su sinoć u rasprodanoj varaždinskoj Areni koncert koji će se prepričavati još dugo.

Publika iz svih djelova Hrvatske, ali i iz cijelog svijeta, svih uzrasta, od tinejdžera preko dugogodišnjih fanova do onih koji ga prate od prvog dana, bez pauze je pjevala prateće vokale, često preuzimajući ulogu i glavnog pjevača.

Čarobni Božićni koncert Panonskog mornara započeo je “Januarom”, “jedinom zimskom pjesmom koju ima”, kako ju je nazvao.

Vijest o publici pristigloj iz svih djelova Hrvatske očigledno je došla do Đoleta koji je pozdrave prvo uputio Varaždinu i Čakovcu te zatim i brojnim drugim hrvatskim gradovima. Drugu pjesmu po redu, “Miholjsko leto”, poznati kantautor posvetio je svojoj kćeri Jovani koja je nedavno rodila drugo dijete. Novoj unučici djed Đorđe donijet će hrpu plišanih zečeva kojima ga je zasula publika u trenu kad je “dobio malog belog zeca” u jednoj od najznamenitijih pjesama, “Neki novi klinci”.

Najveći kantautor ovih prostora nije ništa u Božićnom koncertu prepustio slučaju. Dugački set ispunile su antologijske skladbe poput “Život je more”, “Oprosti mi, Catherine”, “Lakonoga”, “Boža zvani Pub”, “Provincijalka”, “Lepa protina kći”, “Samo da rata ne bude”, proročanska “Putuj, Evropo”, “Svirajte mi Jesen stiže dunjo moja”, “Budimpeštanki sneg”, “Devojka s čardaš nogama”, “Slabo divnim mađarski”, “Mirka”, “Kao rani mraz”… Najvećom produkcijom dosad unešenom u varaždinsku Arenu dominirala je jednostavna, ali izuzetno efektna scenografija uz koju su usklađeno obučeni, vrhunski Balaševićevi svirači donijeli dašak onog starog, nostalgičnog Božića o kojem je Đole pričao na početku koncerta. Njima se, kako je i najavljivano, kao poseban gost pridružio Nikša Bratoš.

Koncept i produkcija cijelog nastupa idejno je djelo njegove, “supruge i majke, a tek onda producentice” Olivere kako ju je predstavio pri izvođenju njezine pjesme. U večeri punoj divnih emocija, u kojoj se Đole u jednom trenu spustio i među publiku da bi osjetio “kako je biti s prave strane”, mogli su se sresti obožavatelji koji su na koncert stigli iz cijele regije, ali i mnogih europskih zemalja te SAD-a, Australije i Alžira, što je vjerojatno jedinstven slučaj za nekog glazbenika iz naših krajeva.

Nakon gotovo četiri sata Đole i njegovi svirači oprostili su se od publike na tradicionalan način – pjesmom “Odlazi circus”, obećavši nove skore susrete i nadamo se brzi povratak u Hrvatsku.

LAA

Foto:  Darko Gorenak Godar

balasevic_arena_vz_39_26122015_photo&copyright-by-darko-gorenak-godar balasevic_arena_vz_05_26122015_photo&copyright-by-darko-gorenak-godar balasevic_arena_vz_43_26122015_photo&copyright-by-darko-gorenak-godar

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)