Input your search keywords and press Enter.

DRAMSKI PROGRAM 72. IGARA

Nagrađivana produkcija jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara, „Hamlet“ Williama Shakespearea u režiji Paola Magellija i izvedbi sjajnog Festivalskog dramskog ansambla predvođenog Franom Maškovićem u ulozi danskog kraljevića, izveden je sinoć, 21. srpnja na tvrđavi Lovrjenac. Predstava je na programu do 24. srpnja, a ulaznice za sve izvedbe su rasprodane.

Nakon pandemijom uzrokovane pauze, na 72. Igre vratila se predstava koju je publika željno iščekivala što je potvrdio veliki interes za ulaznicama i rasprodana gledališta. Tijekom sinoćnje dvosatne izvedbe predstava je zaokupila i oduševila sve prisutne pa se na uvijek očaravajućem dubrovačkom Elsinoreu gromoglasni pljesak na kraju predstave nadjačavao s burom.

Paolo Magelli, redatelj više antologijskih dramskih ostvarenja kroz desetljeća Dubrovačkih ljetnih igara, u svojoj je karijeri čak dvanaest puta odbio postaviti „Hamleta“, da bi se na koncu toga prihvatio 2019. godine za obljetničku 70. festivalsku sezonu te predstavivši Hamleta kao intelektualca 21. stoljeća učinio ovaj dramski klasik nikad aktualnijim. Adaptaciju i dramaturgiju prema prijevodu Vladimira Gerića potpisala je Željka Udovičić Pleština, scenograf je Lorenzo  Banci, kostimograf Leo Kulaš, glazbu je potpisao Ljupče Konstantinov, video projekcije Ivan Marušić Klif, a oblikovanje svjetla Aleksandar Čavlek, dok je s glumcima mačevanje uvježbao Lovro Buva. Asistenti autorskog tima su Tamara Damjanović, Ana Fucijaš i Miran Brautović, a inspicijent je Roko Grbin.

Prvog Dubrovačkog Hamleta igra sjajni Frano Mašković koji ni na trenutak ne gubi energiju u ovoj zahtjevnoj izvedbi, baš kao ni ostatak Festivalskog dramskog ansambla kojeg čine: Milan Pleština u  ulozi  kralja, Polonije Nikša Butijer, Horacije Ermin Bravo, Ugo Korani koji je zamijenio Ivana Colarića u ulozi Laerta, Enes Vejzović Rosencrantz, Pjer Meničanin kao Guildenstern, Fortinbras Ranko Zidarić, Hamletova majka Gertruda Nina  Violić, Ofelija Anđela Ramljak te u ostalim ulogama glumaca, vojnika, grobara: Hrvojka Begović, Domagoj Janković, Matija Čigir, Bernard Tomić, Karlo Mrkša i Pavle Vrkljan.

„Hamlet“ igra ponovno večeras, 22. srpnja te 23. i 24. srpnja s početkom u 21:30 sati na tvrđavi Lovrjenac. Ulaznice za sve izvedbe Hamleta na 72. Igrama su rasprodane.

*

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Karla Labaš
Dubrovačke ljetne igre

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)