Input your search keywords and press Enter.

LJubljana ostavlja utisak pravog studentskog grada

Kristian Milković, student III godine Medija i kulture društva na Sveučilištu u Dubrovniku proveo je zimski semestar na Fakulteta za druzbene vede, točnije na sveučilištu u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani. Studirao je na Odjelu za socijalne znanosti.

Što Vas je potaklo na studiranje u inozemstvu?

Najviše me potakla želja za nekom promjenom i upoznavanje druge kulture, ali i prilika za obrazovanje u drugoj državi tako da bih imao veći izbor prilikom zapošljavanja. Smatram da je promjena i širenje vidika izvan grada u kojemu se studira tijekom studentskih dana vrlo bitna. Tek sam onda vidio kako stvari funkcioniraju drugdje i mogu biti 100 posto uvjeren da ono što studiram volim i želim to u budućnosti raditi.

Predstavlja li problem studiranje u drugoj državi s obzirom na jezik i snalaženje?

Studirao sam u Ljubljani i ja se nisam suočio s nikavim problemima. Jezičnih barijera nema jer većina ljudi razumije hrvatski. Rad s profesorima i predavanja se odvijaju na engleskome što nekome može predstavljati problem ali ako vam engleski ne ide najbolje profesori su često voljni izaći u susret i dopustiti pisanje na hrvatskome. Studentska služba zadužena za pomoć i snalaženje je odlično organizirana i uvijek spremna pomoći ako vam što treba, tako da čak i ako postoji neki problem, brzo se riješi.

Primjećujete li razlike u nastavnim metodama i principu rada predavača ovdje i na Sveučilištu u Ljubljani?

Da, razliku sam primjetio i trebalo mi je vremena da se naviknem. U Dubrovniku se ne zahtjeva toliko kontinuiran rad već je moguće odlagati učenje sve do ispita. U Ljubljani je obrazovni sustav drugačiji i većina predmeta nema neki veliki ispit već se traži kontinuirani rad u obliku predaje seminarskih radova svaki tjedan u kojima se od vas očekuje da izložite svoje poglede na temu, a ne samo da ponovite nešto što je netko drugi već rekao. Također se cijeni aktivna diskusija na satu iako, za razliku od Dubrovnika, predavanja nisu obvezna već su tu da vam olakšaju izlazak na ispit ili rad na idućem predavanju.

Postoji li razlika u količini očekivanih zadaća koje student mora ispuniti?

Razlike nisu velike, dosta toga ovisi o samome kolegiju. Neki kolegiji isto kao u Dubrovniku imaju samo završni ispit dok većina njih zahtjeva konstantan rad tijekom semestra preko kojega dobivate završnu ocjenu. Ali rezultat je isti, na temelju svoga znanja dobivate ocjenu koju zaslužujete na jedan ili na drugi način.

Koliko je sam grad prilagođen studentskim potrebama?

Po pitanju toga me Ljubljana vrlo iznenadila jer je na mene ostavila utisak da je pravi studentski grad. Na sveučilištu se došli studenti sa svih strana svijeta i nisu otišli razočarani jer je grad prepun zabave koja je posebno osmišljena za studente. Svaki gradski restoran nudi posebne popuste na jela za studente i u većini kulturnih i zabavnih institucija studenti imaju neku vrstu popusta. Po mome mišljenju grad je odličan za studente i zasigurno nudi jedno nezaboravno iskustvo.

Koje su sve beneficije proizašle iz ovog iskustva?

Previše ih je za nabrojati, ali ono najbitnije su poznanstva. Upoznavanje i stjecanje prijatelja sa svih strana svijeta mi je zasigurno najvrjednije iskustvo. Također sam dosta toga naučio i proširio vidike po pitanju raznoraznih stvari. Stvarno mi je drago da sam pošao na razmjenu studenata jer smatram da je to nezaboravno iskustvo koji svaki student treba proživiti.

Planirate li u bliskoj budućnosti sudjelovati u nečemu sličnom?

Da definitivno, već sam počeo istraživati gradove u koje mogu otići. Jedini problem mi je sada odabrati koji će to grad biti i na koliko vremena. Sada sam bio 6 mjeseci, ali razmišljam da diplomski studij upišem negdje u inozemstvu.

 

 

Maria Zlošilo