Input your search keywords and press Enter.

Lerova „Skarestija od bumbaka“ igra u Lazaretima

Premijerno prikazana 23. prosinca 2015., ovoljetna predstava Studentskog teatra Lero na Igrama je „Skarestija od bumbaka“ dubrovačkog autora Antuna Gleđevića u režiji i dramatizaciji Davora Mojaša. Izvedbe su na programu 67. Dubrovačkih ljetnih igara 30. srpnja i 13. kolovoza s početkom u 21:30 sati u Lazaretima.

U slijedu suvremenog scenog propitivanja dubrovačke dramske i književne baštine, Lero je ovog puta posegnuo za djelom Antuna Gleđevića (1656.-1728.), neopravdano zaboravljenog dubrovačkog liričara, dramatičara i satiričara tegobnog života i tužnog usuda. Naslov Lerove predstave preuzet je iz Gleđevićeve satirične pjesme „Skarestija od bumbaka“ u kojoj, kao i u mogim drugima, kritički slika neumjereni i neskladni život udovica ali i odraze društvenih okolnosti Grada koji ga nije volio i koji je, istovremeno, provocirao njegov nemirni temperament. Nevoljen i ignoriran, uzvraćao je na sebi svojstven način, pjesničkim prozivanjima i beskompromisnim komentarima zbog kojih je bio zatvaran, kažnjavan i zaboravljan. Lerova „Skarestija od bumbaka“ dosluhna prepoznatljivoj redateljskoj poetici Davora Mojaša otvara i neke moguće zatajene tragove Dubrovnika iz Gleđevićeve optike ali i nekih svevremenskih pa i današnjih priziva koji iznova aktualiziraju misli i djelo zaboravljenog pjesnika. „Skarestija od bumbaka“, ili u slobodnom prijevodu – nestašica pamuka, kazališna je praizvedba koja upozorava na pjesnika i njegovo djelo koji ne zaslužuju zaborav. Jer, kako piše Lahorka Plejić Poe, usprkos „urođenoj“ sklonosti satirama i velikoj produktivnosti, najzanimljiviji argument koji Gleđevića svrstava među prave satiričare ipak je činjenica da je on prvi i jedini među pjesnicima koji su pisali hrvatskim jezikom u Dubrovniku, pa i u hrvatskoj ranovovjekovnoj književnosti uopće, eksplicirao petiku satire. Zahvaljujući Leru, Antun Gleđević postaje naš suvremenik u nježnoj, tamnoj, poetskoj, elegičnoj predstavi koja otvara pjesnikovu dušu i tame Grada koji ga je iznjedrio.

Režiju i dramatizaciju potpisuje Davor Mojaš, scenografkinja i kostimografkinja predstave je Dubravka Lošić, tehničko vodstvo i realizacija scene pripala je Matu Brnjiću, oblikovanje svjetla i tona Antoniu Ljubojeviću, tonska montaža Viktoru Lenertu, koreografija Damiri Belizario, a realizacija kostima Maji Glamočanin.

U „Skarestiji od bumbaka“ igraju Lerovice Ksenija Medović, Jasna Held, Zvončica Šimić, Matilda Perković, Ana Petrović i Katarina Ruščić, a predstava je ostvarena uz potporu Grada Dubrovnika, Ministarstva kulture RH i Županije Dubrovačko-neretvanske.

„Skarestija od bumbaka“ na programu Igara je 30. srpnja i 13. kolovoza s početkom u 21:30 sati u Lazaretima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)