Input your search keywords and press Enter.

Leptiri u Prirodoslovnom muzeju

U petak, 27. siječnja 2017. u 19:30 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik pred brojnim uzvanicima i posjetiteljima otvorena je izložba leptira Dubrovačko – neretvanske županije „Lepidoptera“.

Naime, riječ je o novim primjercima leptira iz Zbirke kukaca Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.

Prirodoslovni muzej Dubrovnik se i ove godine uključio u obilježavanje manifestacije Noć muzeja bogatim programom za sve uzraste. Posjetitelji su tako bili u prilici poslušati predavanja „Čudesni svijet noćnih leptira “ i „Leptiri Dubrovačko – neretvanske županije“ te tako obogatiti svoje znanje o ovim zanimljivim kukcima. Noćni leptiri izrazito su raznolika i mnogobrojna skupina kojoj pripadaju najmanji i najveći živući leptir. Također su upoznali razlike između danjih i noćnih leptira te su naučili da na području Republike Hrvatske živi između 3000 i 4000 vrsta noćnih leptira. Na području naše županije žive i mnoge rijetke te zanimljive vrste leptira od kojih neke u Hrvatskoj možemo sresti isključivo ovdje. U organiziranom kvizu najbrži su pokazali svoje znanje, te su bili nagrađeni bogatim poklon paketom.

Središnji događaj večeri bilo je otvorenje izložbe „Lepidoptera“ autora Ane Kuzman, kustosice Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i dr.sc. Tonija Korena, direktora Udruge HYLA. Muzejska pedagoginja Dubravka Tullio pozdravila je uzvanike i posjetitelje u ime autorice izložbe i ravnateljice Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik gospođe Ane Kuzman, te je predstavila koautora izložbe dr.sc. Tonija Korena. Naglasila je da se radi o novim primjercima leptira iz Zbirke kukaca PMD čije prikupljanje traje od 2015. god. u suradnji sa Udrugom HYLA.

Koautor izložbe, dr.sc. Toni Koren se ovim povodom zahvalio Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na ugodnoj suradnji. Rekao je kako se Zbirka i dalje prikuplja, te da je biološka raznolikost dubrovačkog područja još uvijek relativno dobro očuvana.

U ovogodišnjem programu Noći muzeja najmlađi posjetitelji mogli su se kreativno izraziti u radionici „Raširimo krila šarenilom boja“ u kojoj su osmislili i ukrasili papirnata krila te se pretvorili u šarene leptire.

U Noći muzeja 2017. Prirodoslovni muzej Dubrovnik posjetilo je ukupno 2166 posjetitelja.

Svi zainteresirani građani mogu pogledati izložbu „Lepidoptera“ do lipnja 2017. godine, svakim radnim danom od ponedjeljka do petka u vremenu od 10:00 do 17:00 sati te subotom od 10:00 do 14:00 sati u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik na adresi Androvićeva 1.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *