Input your search keywords and press Enter.

LAUS Akademija: koncert u Kneževom dvoru

Na 10. LAUS Akademiji majstorski seminar upravo drži dugogodišnji profesor LAUS Akademije, doajen hrvatskog pijanizma Vladimir Krpan. On će predstaviti najbolje polaznike svoje klase na koncertu u petak 21. kolovoza u Kneževu dvoru s početkom u 21. sat.
Bit će to jedinstvena prigoda da na koncertu pod nazivom Majstori klavira poslušate majstora i njegove učenike!

***

Vladimir Krpan: Professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu

Vladimir Krpan rođen je 11. siječnja 1938. u Sv. Ivanu Zelini. Diplomirao je u razredu Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, magistrirao je na Accademiji di S. Cecilia u Rimu u razredu Carla Zecchija, studirao je kod Guida Agostija komornu glazbu u Rimu i klavir u Sieni, muzikologiju kod Luigija Ronge na Rimskom sveučlilištu, usavršavao se kod Renza Silvestrija na Konzervatoriju di S. Cecilia u Rimu, a potom niz godina kod Artura Benedettija Michelangelija u Arezzu, Sieni, Bergamu i Luganu.
Utemeljitelj je klavirskog odjela Visoke muzičke škole u Skopju 1968., a od 1971. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je odgojio nekoliko naraštaja izuzetnih mladih pijanista. Djelovanje mu je usmjereno prema unapređenju nastavnog plana i programa na matičnoj ustanovi, s naglaskom na tehničkom, tonskom, pedalizacijskom i repertoarnom pomaku, pri čemu kombinira najbolju tradiciju tzv. Stančićeve Zagrebačke glasovirske škole i bogato nasljeđe talijanske pijanističke škole, posebno Michelangelijeve.
U njegovu djelovanju osobito mjesto zauzimaju skladbe hrvatskih skladatelja, a standardni klasični repertoar nerijetko slaže u neobične stilske cjeline. Surađivao je s brojnim glasovitim dirigentima te gostovao u svim hrvatskim i europskim glazbenim središtima, a višekratno u SAD, Rusiji, zemljama Bliskog i Dalekog Istoka, Iranu, Indiji, Sjevernoj i Južnoj Koreji, Turskoj i Tajlandu.
Autor je televizijskog serijala Hrvatska glasovirska glazba, redaktor je djela hrvatskih skladatelja te autor mnogih stručnih tekstova u hrvatskim i inozemnim strukovnim glasilima.
Snimio je nekoliko tisuća minuta solističke i komorne glazbe za radijske i TV postaje, realizirao 20 LP-ja i više od dvadeset kompaktnih ploča za razne nakladnike. Odsvirao je tisuće koncerata: solistički, s orkestrima, s Triom Orlando (čiji je član od utemeljenja 1985.) te s Katarinom Krpan u klavirskom duu.
Utemeljitelj je hrvatske sekcije EPTA-e i njena Međunarodnog natjecanja za mlade u Osijeku te Međunarodnog natjecanja Svetislav Stančić u Zagrebu. Član je brojnih ocjenjivačkih sudova na inozemnim pijanističkim natjecanjima te voditelj velikog broja majstorskih tečajeva za pijaniste i komorne glazbenike.
Vladimir Krpan danas je počasni predsjednik hrvatske sekcije Europskog udruženja glasovirskih pedagoga (EPTA) i član Hrvatskoga društva glazbenih umjetnika (HDGU).
Dobitnik je mnogih nagrada. Odlikovan je odličjem reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi (1995.), a za visoka umjetnička dostignuća u kulturnoj suradnji među narodima talijanski mu je predsjednik Carlo Azzeglio Ciampi uručio nagradu Prometej (2001.)

promotorica projekta: Đurđa Šiljak

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.