Input your search keywords and press Enter.

Lastovsko otočje dobilo dva info kioska preko Projekta integracije u EU Natura 2000

Park prirode Lastovsko otočje dobio je dva info kioska za potreba informiranja posjetitelja i kontrolu naplate ulaznica. Ukupna vrijednost kioska je 648.250,00 s PDV-om. Izradila ih je hrvatska tvrtka Siže Kupres d.o.o. iz Samobora iz koje su otpremljeni prema Lastovu.

Info kiosci će biti postavljeni na lokacijama Ubli i Zaklopatica koje osiguravaju adekvatne uvjete za aktivnosti informiranja posjetitelja i prodaju suvenira, informativnih materijala i karata za području PP Lastovsko otočje. Za obavljanje navedenih aktivnosti unutar tipskih modula predviđen je mobilni pult te prostor za odlaganje i prezentaciju proizvoda i informativnih letaka.

Pri opremanju javih prostora područja nacionalnih parkova i parkova prirode vodi se briga o visokim ekološkim standardima, zahtjeva se primjena ekoloških materijala i primjena sustava obnovljivih izvora energije, a pri tome imajući u vidu jedinstvenu oblikovnu i prepoznatljivu vizualnu cjelinu u skladu s jedinstvenim vizualnim identitetom „Parkovi Hrvatske“.

Uspostavom sustava interpretacijskih i prodajnih točaka na strateški pozicioniranim lokacijama s jedne se strane provode aktivnosti interpretacije tematskih cjelina specifičnih vrijednosti zaštićenih područja, a s druge strane osigurava se disperzija intenziteta posjetitelja i smanjenje nepovoljnog utjecaja aktivnosti na prirodu i okoliš.

Pomoćnik ministra za zaštitu prirode, Igor Kreitmeyer, rekao je za info kioske da su  multifunkcionalni, energetski neovisni,  imaju solarne panele, mini vjetroelektrane i baterije. Radi se o hrvatskom dizajnu i proizvodu. Oni su pomoći Parku prirode u izgradnji cjelovitog sustava posjetiteljske infrastrukture te provođenju održive politike upravljanja parkom temeljene na principima održivog turizma i razvoju modela očuvanja prirodnih vrijednosti zaštićenog područja.

Financijska sredstva za info kioske osigurana su u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 koji je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo 2011. radi pružanja podrške nacionalnim parkovima, parkovima prirode i županijskim javnim ustanovama u upravljanju zaštićenim prirodnim vrijednostima pri implementaciji ciljeva europske ekološke mreže Natura 2000 u njihove investicijske programe.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)