Input your search keywords and press Enter.

Lađom po selu

Održana treća Mala škola etnologije Baština in situ
Ususret Međunarodnom danu muzeja, a u sklopu 23. edukativno – muzejske akcije Lađa, Dubrovački muzeji organizirali su prigodan program „Lađa na selu“. Riječ je o nastavku edukativne nastave na terenu koja se pod nazivom Mala škola etnologije Baština in situ održava već treću godinu zaredom pod vodstvom djelatnika dubrovačkog Etnografskog muzeja Lane Milošević Đerek i Ivice Kipre.
– Etnografski muzej svakodnevno brižno čuva i morima današnjice ”prevozi” segmente materijalne i nematerijalne kulturne baštine ruralne zajednice. Stare kuće i okućnice su kao lađe, vremenske kapsule što plove kroz vrijeme sa svim vrijednim predmetima koje čuvaju te nam, uz pomoć priča i kazivanja, omogućuju plovidbu prošlošću – objasnili su autori voditelji programa.
U ovogodišnjoj nastavi sudjelovali su učenici 7. i 8. razreda, polaznici povijesne grupe OŠ Marin Držić, s profesoricom Marijanom Njirić. Program je uključivao stručna predavanja voditelja terenske nastave, posjet Arboretumu Trsteno, staroj mlinici, Kneževom Dvoru u Slanom, uz stručno vodstvo Vedrane Kristić, te obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Katičić u Smokovljanima, gdje je održan prigodni program i prezentacija djelatnosti na gospodarstvu. Polaznici su se upoznali i s dijelovima tradicijske nošnje i vrijednim tekstilnim fundusom koji je tijekom godina sakupio i sačuvao vlasnik Mato Katičić, kao i ostalim raznovrsnim vrijednim etnografskim predmetima iz bogate privatne zbirke. Uz zvukove ljerice, zabalao se i Linđo.

Julijana Antić Brautović
Marketing & PR

Dubrovački muzeji

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.