Input your search keywords and press Enter.

Korčula: žene brojnije, ali ih je 30 posto neudatih

Prema zadnjem popisu stanovništva jedinica lokalne samouprave Grad Korčula(obuhvaća područja naselja Žrnovo, Račišće, Pupnat i Čara,te grada Korčula s dva kotara Stari grad i sv.Antun, bilježi ukupno 5.663 stanovnika, ili 2.812 muškaraca i 2.851 žena.

Tu razliku u povećanju broja žena bilježi grad Korčula u dva kotara gdje živi 2.856 stanovnika,ili 1.369 muškaraca u odnosu na 1.487 žena.

Zanimljivo je spomenuti da u najvećem stambenom naselju Zagradac(Peyton 1)je 1978.g. bilo izgrađeno 77 novih stanova,koje su dobili na korištenje tadašnje obitelji s više djece,dok su uglavnom muškarci bili nositelji stanarskih prava.Danas od tadašnjih muškaraca su preostali samo njih 5, ostali su pomrli,dok je broj njihovih supruga(danas udovica)gotovo nepromjenjen. Možda je iz tog naselja ovakova razlika u odnosu muških i ženskih osoba.

Osim Žrnova, ostala naselja nemaju osjetnu razliku. Tako Žrnovo bilježi 1.368 stanovnika,muškaraca 708 i 660 žena.U Račišću su brojniji muškarci,od 432 stanovnika 217 je muškaraca i 215 žena.

Naselje Punat od 391 stanovnika neprimjetna je razlika muških 198 i 193 žene.

Naselje Čara 616 stanovnika, bilježi 322 muškaraca i 294 žene.Nažalost,zadnjih godina mlade djevojke napuštaju Korčulu,a one koje ostaju su među nezaposlenima brojnije od muškaraca. Ipak,optimistični je podatak da su žene u Korčuli najbrojnije kao ravnateljice ili direktorice,te zaposlenice u gradskim ustanovama,dok su u Gradskom vijeću Grada Korčule samo 4 od 15 članova,uz više žena u gradskoj upravi(11 žena od 19 zaposlenika).

U pojedinim su ustanovama svi zaposlenici žene: Gradska knjižnica „Ivan Vidali“sve su žene,tri knjižnjičarke uz ravnateljicu. Centar za kulturu, tri djelatnika uz dvije žene,jedna ravnateljica. KORA (Korčulanska razvojna agencija) ima jednu zaposlenu osobu, direktoricu društva.Gradski muzej Korčula zaposlena su tri djelatnika: ravnateljica,kustosica i muzejska tehničarka. Turistička zajednica (2) s direktoricom.

Dječji vrtić Korčula od 23 zaposlena,17 je žena s ravnateljicom. Zanimljivi su podatci demografske slike da ima puno neudanih djevojaka,gotovo 30 posto. Je li sve kako suhe brojke kažu, znalci otočkih prilika nisu sigurni. Naime, veliki je broj nevjenčanih parova, pa se statistika ne smije uzimati zdravo za gotovo.

Neki se parovi ne vjenčavaju iako žive zajedno,to je zbog novčane nadoknade samohranim majkama,procijenio je donedavni korčulanski dekan don Nikola Berišić.
Dubrovački vjesnik,
FOTO: Ilustracija/EPH

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)