Input your search keywords and press Enter.

Saborski zastupnici Mosta NL Nikola Grmoja i Tomislav Panenić danas su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru primili Inicijativu građana iz Vele Luke na Korčuli koja pokušava spriječiti izgradnju nautičke marine u svome mjestu jer smatra da se ovakvim projektom uništava okoliš i vizura uvale Vela Luka, budući je obuhvat marine veći od predviđenog. U saboru je govorio velolučki vijećnik Ivo Burmas i voditeljica Incijative Sandra Baničević.
Grmoja je istaknuo kako je riječ o opjevanoj uvali u Veloj Luci, a problem je što projektna dokumentacija i studija utjrecaja na okoliš nije predočena.

“Marinu gradi obitelj Šegon, a podsjetimo da je Branko Šegon bio pomoćnik Slavka Linića, ministra financija a zbog Šegonove afere obojica su morali otići. Tvrtka Šegonova sina Ovalis Nova osnovana je s 20 tisuća kuna, petnaest dana nakon što je raspisana koncesija. No, bili su jedini i dobili su koncesiju za marinu vrijednu 47 milijuna kuna”, rekao je Grmoja.

Jedan od rijetkih u Veloj Luci koji o ovom javno progovara je Ivo Burmas, nezavisni vijećnik koji je na konferenciji rekao:

“Nitko nije protiv marine nego protiv lokacije. Utjecaj na okoliš je značajan, presudan, a te studije uopće nema. Sjetimo se samo velikog utjecaja plime upravo u ovoj najpoznatijoj velolučkoj uvali. Smatramo da se ovdje pogoduje interesima kapitala, jer prostorni plan nije predstavljen javnosti i ni dan danas ne znamo kako će marina izgledati. Budući je riječ o zgradi od 5 metara, digao se glas mještana Vele Luke protiv ovakve devastacije prostora. Nadamo se da nije kasno da spriječimo ovakav način izgradnje”, rekao je Burmas.
S njim se složila i Sandra Baničević koja se u ime Inicijative ukazala na netransparentnost projekta jer ni u Županiji Dubrovačko-neretvanskoj ni Općini Vela Luka nisu ni razmotrili ni prezentirali projekt, koji nema 3D vizualizacije.

“Da se sve po zakonu napravilo 2012. i 2013., danas ne bi bila ovakva situacija. Vizura Vele Luke je ono najvrijednije što imamo, to je naš turistički brend, a upravo to se želi uništiti”, ističe Baničević.
Zastupnik Panenić dodao je kako podržava ovu inicijativu građana iz Vele Luke jer je kao ministar gospodarstva tijekom 2016. bio upoznat s ovim projektom.

“Ovaj prijedlog je dolazio vise puta na koordinaciju i bio je sporan prostorni obuhvat marine, pa su se vodili i razgovori s Dubrovačko-neretvanskim županom. Nisam dopustio da ovaj projekt prođe, a nakon mog odlaska, oni koji su ga kasnije odobrili sigurno nisu imali cjelovitu informaciju”, rekao je Panenić.

Most nezavisnih lista

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *