Input your search keywords and press Enter.

Osmo izdanje Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto započelo je sinoćnjim koncertom ispred Katedrale, a na kojem su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Marca Tardua i pijanistica Jasminka Stančul.

U prigodi proslave 250. obljetnice od rođenja jednog od najvećih skladatelja svih vremena, Ludwiga van Beethovena, pijanisticu je publika mogla poslušati u Koncertu za klavir i orkestar u C duru, dok je izbor Simfonije br. 8 u F duru šef dirigent DSO-a i glazbeni direktor festivala Marc Tardue obrazložio osmom godinom festivala koji ima za cilj zadržati prisutnost glazbe i vrsnih izvođača u Dubrovniku i nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara.

Za pijanisticu Jasminku Stančul može se reći da je istinska prijateljica Grada i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Za Grad je vežu brojni nastupi od kojih su prvi bili prije tridesetak godina. Otada, veza između ove umjetnice i dubrovačkih simfoničara prerasta u prijateljstvo koje svakoga puta izrodi koncertima posebne energije, baš kao što je bio ovaj sinoć, a publika, prepoznavši to, Jasminku Stančul nagrađuje višeminutnim pljeskom i ovacijama.

Inače, Jasminka Stančul na temelju svog glazbenog talenta i izuzetnog pristupa glazbi Beethovena nagrađena je 1. nagradom na međunarodnom Beethoven natjecanju u Beču te otada svoju glazbenu karijeru nastavlja u istom gradu, ali ostvaruje i solističke nastupe s izvanrednim orkestrima kao što su Bečki simfonijski orkestar, Camerata Salzburg, Bruckner Orchester Linz, Royal Philharmonic Orchestra, Bournemouth simfonijski orkestar, Beethoven Orchestra Bonn, Stuttgartska filharmonija, Essenska filharmonija, Nürnberška filhamonija, Südwestdeutsche filharmonija, Würt filharmonija, Berlinski simfonijski orkestar i brojni drugi.

Sljedeći koncert na progamu festivala zakazan je u utorak, 1. rujna kada će nastupiti profesori i polaznici Laus akademije Dubrovnik, a među njima su renomirani violinist Goran Končar, zatim naš pijanist svjetskoga glasa Bruno Vlahek i sjajna pijanistica Dubravka Vukalović. Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

 

Kontakt za medije:
Renata Roman Dobroslavić
Dubrovački simfonijski orkestar

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *