Input your search keywords and press Enter.

Koncert Nema Jamesa u ljetnikovcu Kaboga

Who is he that lingers in the forest…He’s a poet, a dreamer, a creator of the world”. The Poet

Umjetnik, pjesnik, skladatelj, glazbenik . . . govorimo o kreativnoj osobi, darovitom pjesniku – gospodinu Nemu Jamesu. Rođen pod imenom Derek Newark, gradeći karijeru odlučio se uzeti nadimak svog  djeda „Nemo“ kao umjetničko ime, a prezimenom je počastio djedovog  brata, također pjesnika Jamesa. To je umjetničko i estradno ime s kojim je prisutan i prepoznat na  sceni kao Nemo James.

Rođen 1952. u Londonu, kroz svoje odrastanje tražio je profesiju koja bi mu najbolje odgovarala, ali već u 18-toj godini gitara je prevagnula nad svim. Najprije kao samostalni gitarist (freelancer) nastupao je i putovao s raznim bendovima. Nakon nekog vremena, umoran od gostovanja, poželio se skrasiti u jednom bendu. Jedan period svog života proveo je i u švicarskom Gstaadu nastupajući u sastavu jednog jet set benda  gdje je kao klijente imao Agu Khana, Elisabeth Taylor, Lorda Rothschilda ili Romana Polanskog.

Nakon Švicarske, 1975. uslijedila je Južnoafrička Republika, u Johannesbourgu je Nemo James postao vodeći country solo gitarist. To je ujedno i vrijeme kada je počeo skladati i odlučio se vratiti u Englesku.

Rezultat njegove kreativnosti je prvi instrumentalni album „Francesca Suite“ snimljen s vlastitim bendom i gudačkim kvartetom Royal Philharmonic Orchestra. Album je dobio priznanje EMI-a, a neke od Nemovih skladbi prihvaćene se kao pozadinska glazba BBC-evih dokumentaraca.

80-tih godina Nemo se posvetio sportu, izgradio karijeru trenera sqasha, zatim i karatea, 90-tih godina je uz dodatno školovanje kao Microsoftov inženjer, proveo neko vrijeme u British Airwaysu kao manager, ali posvećenost glazbi je dominirala, cijelo to vrijeme je i pisao i skladao, da bi se opet aktivno vratio na scenu kao solo umjetnik.  Uslijedila je pjesnikova autobiografija „ Just A Few Seconds“, koja je objavljena 2011.

Cliff Richard, Tom Jones and Petula Clark samo su neka od imena s kojima je Nemo James nastupao i koja dokazuju angažman i dosljednost ovog umjetnika, kao i brojni nastupi na jazz, rock, folk, country i western festivalima.

Posljednjih 20-tak godina gosp. James živi u Hrvatskoj, u Župi Dubrovačkoj  i osjeća pripadnost ovom kraju.

Nemov najnoviji album „The Minstel“, objavljen u rujnu ove godine,  sadrži sedamnaest skladbi koje objedinjuju folk i county note. Od samoga izdavanja album je privukao veliku pozornost zbog svog jedinstvenog tona i rapsodije stilova kojom je prožet.

Album prate brojne izuzetno afirmativne kritike, od kojih izdvajamo samo neke:

„Nashville music guide“ : The Minstrel – sedamnaest skladbi i 68 minuta čistog, savršenog, country/folk zvuka. The Minstrel je kreativni dar jednog i jedinog Nema Jamesa.

Music Universe: „ The Minstel, zadnji country/folk uradak Nema Jamesa  zasigurno podsjeća na starog Johna Denvera ali s mnogo više strasti i duše. Osim snažnih pjesama u kojima će uživati čak i oni koji nisu najveći ljubitelji folk/country glazbe; te pjesme pričaju priču, točnije njih sedamnaest, i svaka će Vas sve više i više uvesti u posebni svijet Nema Jamesa.

Modern Mistery Blog: „ Jamesov talent da zarobi obožavatelje folk glazbe je zaista jedinstven dar, a svaki dio pjesme jedinstven je za sebe.“

The Newshub: „ Što čuješ to i dobiješ, a to što dobiješ je čista magija. Pedantna, melodična i majstorska.

Nakon dva desetljeća suživota, po prvi put gosp. Nemo James odlučio se predstaviti svojim sugrađanima, odlučio se predstaviti svojom glazbom u suradnji s uglednim dubrovačkim umjetnicima.

Stoga će koncert „Finding Nemo James“ 03. prosinca 2015. u ljetnikovcu Kaboga s početkom u 19,00 sati predstaviti ovog samozatajnog predanog i iskrenog umjetnika i njegov najnoviji album kao poklon prijateljima, znancima, ljubiteljima glazbe.

Koncert je ovo koji nas uvodi u prosinačko blagdansko ozračje, a pozvani su svi oni koji žele podijeliti radost Nemove glazbe i njegovih gostiju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *