Input your search keywords and press Enter.

‘Konavoski lišajevi’ izloženi u Narodnoj knjižnici

Otvorena izložba fotografija lišajeva supružnika Kočan

            U sklopu Dana europske kulturne baštine koji se ove godine obilježavaju pod zajedničkom temom “Baština za sve”, 20. rujna u prizemlju Narodne knjižnice Grad otvorena je izložba fotografija lišajeva autora književnika i pjesnika Stijepa Mijovića Kočana i njegove supruge pjesnikinje Mirjane Pejaković Kočan.

–  Zajedno smo radili ovu izložbu. Ideja je Stijepova, ali dalje je sve moje djelo. Odradila sam fotografije. Njih smo uvećavali i sređivali. Od tog trenutka sam počela živjeti na neki način život tih lišajeva. To je nešto fenomenalno što priroda može napraviti, a malo koji umjetnik bi mogao nacrtati nešto ljepše od toga. Puno ljudi, pa i ja sam mnogo puta prošla pored kamena punog lišajeva i nisam ga ni pogledala. Šteta je kad idemo negdje šetati u prirodu što ne vidimo što nam ona može dati jer je to neprocjenjivo – rekla je Mirjana Pejaković Kočan.

Izložba se sastoji od fotografija lišajeva – simbioza hifa gljiva i cijanobakterija ili jednostaničnih zelenih algi koji su fotoaparatom zabilježeni tijekom 2020. godine uglavnom u Đurinićima, na Kočanovu gumnu, na stožeru i na obližnjim suhozidima Općine Konavle. Sami autori poručili su kako su lišajevi na neki način “preteče apstraktnom slikarstvu”.

Izložba se može razgledati do 10. listopada 2021.

Dubrovačke knjižnice

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.