Input your search keywords and press Enter.

U četvrtak, 26. prosinca je u prepunoj dvorani u Franjevačkom samostanu Sv. Vlaha u Pridvorju u okviru programa 12. Mirisa Božića obilježena 600. obljetnica ulaska Konavala u sastav Dubrovačke Republike. 

Kako je sinoć istaknuto, zajedništvo Konavala i Dubrovnika koje traje već šest stoljeća imalo je  uspone i padove, ali je ono snažno obilježilo i oblikovalo stanovništvo Konavala te je kupovina Konavala od strane Dubrovačke Republike zasigurno najvažniji događaj u konavoskoj povijesti. 

Naime, u teškim povijesnim okolnostima i nakon dugotrajnih nastojanja Republike da dođe u posjed Konavala dana 24. lipnja 1419. godine  vojvoda Sandalj Hranić Kosača je izdao Dubrovačkoj Republici povelju kojom joj je ustupio istočni dio Konavala čime je započelo konačno ovladavanje Konavala od strane Dubrovačke Republike. Dubrovačka Republika je stvarno ušla u posjed istočnog dijela Konavala tek 1423. godine. Šest godina kasnije, nakon intenzivnih diplomatskih aktivnosti i pod teretom približavanja turske prisutnosti u Bosni Dubrovnik je ovladao i zapadnim dijelom Konavala. S Radoslavom Pavlovićem su razmijenili međusobne povelje o zaključenju tog posla 31. prosinca 1426. godine.

Agroturizam Konavle je ovu obljetnicu obilježio simbolično s aspekta udruge građana koja potiče i promiče ruralni turizam prepuštajući znanstvenim i stručnim institucijama povijesni pristup.

Tako je u Pridvorju prezentiran Kalendar za 2020. godinu pod nazivom “Konavle, stoljetna privlačnost”. Kalendar ima šest listova koji simbolično predstavljaju šest stoljeća. Na listovima su fotografije dubrovačkih ljetnikovaca u Konavlima kroz stoljeća i to Ranjina u Komajima, Pucić u Pridvorju, Natalić u Močićima, Diklićeva taraca i Pucić u Čilipima i Crijević u Radovčićima. O ladanjskoj arhitekturi u Konavlima je govorila Lucija Ljubić, mlada konavoska povjesničarka umjetnosti koja je i autorica tekstova uz fotografije. Fotografije i dizajn kalendara izradio je Juraj Paljetak.

“Sadržajem kalendara želimo ukazati na činjenicu da su Konavle od 15. stoljeća postale odmorišna destinacija. Stoljećima su Konavle privlačile dokonu gospodu s viškom novca i slobodnog vremena. Nekad su to bili dubrovački vlastelini koji su dolazili na ladanje u konavoske ljetnikovce, a danas to isto rade Amerikanci, Englezi, Skandinavci… koji u konavoskim vilama provode svoje godišnje odmore. Pojavnost je ista, samo s civilizacijskim pomakom. I onda i danas su Konavle  udaljene jedan dan putovanja.  I onda i danas su Konale bile jednako lijepe i privlačne. Samo smo onda, mi Konavljani bili kmetovi, a danas smo gospoda” istaknuo je u svom obraćanju predsjednik Udruge Ivo Mujo.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Nena i Barbara Čorak te klapa Cavtajke. 

Prisutnima se obratio i prigodno govorio i domaćin, gvardijan fra. Ivo Kramar.

 

                                                                                                                  Jelena Gale Pregelj, mag.oec.

tajnica Udruge Agroturizam Konavle 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *