Input your search keywords and press Enter.

Konačno realizirana inicijativa za snižavanje stope PDV-a na digitalna izdanja

Europski parlament je u četvrtak, 1. lipnja 2017. godine usvojio Izvješće o prijedlogu direktive Vijeća o izmjeni Direktive 2006/112/EZ u pogledu stopa poreza na dodanu vrijednost koje se primjenjuju na knjige, novine i časopise  kojom se omogućava državama članicama smanjenje PDV-a na e-knjige i primjenu iste stope PDV-a na elektroničke publikacije (na primjer na e-knjige, e-novine i e-časopise) i tiskane publikacije.

Usvajanjem ove izmjene direktive izjednačava se stopa PDV-a za knjige, novine i časopise u elektroničkom obliku s onom za knjige, novine i časopise u fizičkom obliku.

Podsjetimo da je inicijativa država članica za primjenu sniženih stopa PDV-a i na digitalna izdanja pokrenuta još 2015. kada je sud pravde Europske unije zaključio kako su Francuska i Luksemburg povrijedile pravila Unije i Direktive Vijeća o zajedničkom sustavu poreza na dodanu vrijednost time što su počele primjenjivati sniženu stopu PDV-a na isporuku digitalnih knjiga. Presuda je pokrenula raspravu među državama članicama koja je rezultirala Zajedničkom deklaracijom u kojoj je navedeno kako su knjige bitne za razvoj, kulturu i znanje. „Bitan je sadržaj knjige, a ne oblik u kojem dolazi do čitatelja“, poruka je Deklaracije.

Zastupnica Maletić sudjelovala je na raspravi u Europskom parlamentu održanoj 18. svibnja 2015. (više na: http://www.ivana-maletic.com/novosteu/maletic-smanjimo-pdv-digitalne-usluge-knjige-novine-ostala-izdanja/ ) te je još tada istaknula kako je digitalni oblik sve prisutniji te da trebamo biti u korak s vremenom i poticati razvoj digitalne industrije. Komisija je bila pozvana da u što kraćem roku predloži izmjene Direktive u svrhu prilagođavanja tehnološkom i društvenom razvoju i primjene smanjene porezne stope na digitalne usluge.

„U Republici Hrvatskoj oporezivanje tiskovina PDV-om od 1. siječnja 2014. podijeljeno je u tri grupe: stopa od 5 posto, stopa od 13 posto i stopa od 25 posto. Digitalne usluge, knjige i novine podliježu, u skladu s europskom direktivom o PDV-u, oporezivanju po općoj stopi PDV-a od 25 posto, što nikako nije u skladu s novim trendovima i modernim načinima razvoja koje želimo uvesti“, istaknula je zastupnica Maletić.

Nakon rasprave u Parlamentu s riječi se prešlo na djela, izmjena direktive je usvojena i sada je na nama da što prije snizimo PDV na digitalna izdanja i našim građanima omogućimo da uz niže cijene lakše dođu do sadržaja koji ih zanimaju.

Ured zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *