Input your search keywords and press Enter.

Kolarini sa ‘Vjerom iznenada’ gostuju u Kotoru i Tivtu

Kazališna družina Kolarin ovog vikenda, 11. i 12. studenoga, gostuje u Crnoj Gori sa predstavom Vjera iznenada.

Na poziv Teatra 303 i Dragana Buzdovana Bukija, Kolarini ponovno gostuju u Crnoj Gori i to: 11.11. – JU Kulturni centar „Nikola Đurković“, Kotor; 12.11. – Centar za kulturu, Tivat. Predstave počinju u 20h.

Vjera iznenada djelo je Marka Bruerevića a u režiji Paola Tišljarića. Vjera iznenada premijerno se prikazala početkom lipnja 2016. u Kazalištu Marina Držića.

MARKO BRUEREVIĆ: VJERA IZNENADA

Autorski tim:

Režija , scenografija i izbor glazbe: Paolo Tišljarić

Kostimografija: Tea Bašić

Savjetnica za jezik i govor: Žuža Egrenyi

Dizajn: Davorin Erceg

Izrada kostima: Anja Vlahinić

Oblikovanje frizura i šminke: Ivana Pleša

Lica:

Gospođa Zora – Jelica Čučević

Gospar Valo, njen muž – Ante Tonći Đurković / Ivan Boban

Jele, njihova kći – Barbara Lončarić Lučić / Ana Knez

Gospar Kristo Blazničić – Aida Macheido / Jelena Maržić

Gospar Melko Lipšić – Nikola Sekulo / Stipe Vekić

Gospar Noko – Leo Mrkić / Ivan Boban

Pave – Marinka Metković / Kaća Carević

Maruša – Marija Hrtica / Darija Mikulandra Žanetić

Biografija autora:

MARKO BRUEREVIĆ (Bruerović, Bruère Desrivaux, Marc), hrvatski je pisac francuskog podrijetla (Tours ili Lyon, Francuska, oko 1770 – Cipar, 25. XI. 1823). Temeljnu naobrazbu stekao u Dubrovniku, gdje mu je otac bio konzul. I sam se posvetio diplomatskoj karijeri pa je često mijenjao boravišta, ali se u Dubrovnik trajno vraćao, doživljavajući ga svojim pravim ishodištem. Književno je formiran u klasicističkom duhu, mentor mu je bio poznati učenjak, latinist Đ. Ferić. Započeo je latinskim i talijanskim prigodnicama, sačuvani autograf takve rane zbirke sadrži improvizacije u stihu, često poslanice, a i prvi njegov tiskani rad jedna je pirna pjesma 1789. Uspjelije su mu pokladne pjesme (Zvjezdoznanci, Čupe, Spravljenice) i kolede, s blagim satiričnim prizvukom, te maskerate. Mladenačko oduševljenje kazalištem (s prijateljima je sudjelovao u izvedbi frančezarije) potaknulo ga je da i sam počne pisati dramske tekstove. Komedije na hrvatskom jeziku s građom iz dubrovačkoga života i naglašenim koloritom (Pilarska kolenda, Pretendenti di Gjule, posebice Vjera iznenada) najvažniji su dio njegova tek djelomice istražena opusa. O dubini Bruerevićeva jezičnog osjećaja govori i zanimanje za narodno pjesništvo, koje je prevodio na talijanski i francuski (Asanaginicu je na francuski preveo pod naslovom Le Divorce).

Biografija redatelja:

PAOLO TIŠLJARIĆ je rođen 1991. u Zagrebu, gdje je diplomirao kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti 2015. godine s predstavom Nesporazum A.Camusa. Dosada je postavio predstave: Braća Grimm i princeza Louise B.Ružića (GK Trešnja), Nove pustolovine Don Quijotea T. Alija (HNK Zagreb), 4 suha stopala I. Sajko (ZPC i UO THEARTE), Kronos D. Katunarića (DLJI i HDP), Cvilidreta V. Galijatović prema braći Grimm(DK Dubrava), Garderoba D. Gelo (UO Točka na I – KNAP), Naplatna stanica I. Vidića (DLJI i HDP), Geste i grimase Š. Guberine (Teatar Kiklop – HNK u Zagrebu), Sinu bez snova S. Sandića(UO TEATRUM – Kazalište Mala scena)i druge. Bio je asistent mnogim redateljima, primjerice T. Panduru, I. Buljanu, K. Dolenčiću, O. Frljiću, A. Popovskom, J. Kici. Suosnivač je umjetničke organizacije THEARTE. Član je Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Riječ redatelja:

„Tako kad lupež pse ugleda, kruh im meće i blagijem glasom ih mami da ne bi zalajali.“

Ovom predstavom KD Kolarin otvara se novim izazovima i čini svojevrsni zaokret u svojem dosadašnjem radu. Uhvatili smo se u koštac sa suvremenim čitanjem klasika, koji ima tendenciju estetskog i poetičkog pomaka prema nekim novim razumijevanjima odnosa glumca i teksta.

S mnogo vještine i humora, na krilima renesansnog genija Držića i baroknog majstora Molièrea, kroji Bruerević fantastičnu komediju britkog humora i svevremenih zapleta. Služeći se renesansnim modelom oblikuje likove gotovo nalik onima iz Držićevih klasika (Gospar Kristo uvelike nalikuje Pometu, Gospar Valo Arkulinu, itd), koja stavlja u strukturu „zlatnog reza“ barokne komedije. Takav spoj, uronjen u Dubrovačku svakodnevicu kraja 18-og i početka 19-og stoljeća, čini neodoljivi poziv na reaktualizaciju. U našoj predstavi želja nam je kroz jezik onog vremena progovoriti o našem vremenu, u kojem „zlato sve može“. Ova predstava nije slika, ona je zrcalo.

O Kolarinu:

Kazališna družina Kolarin osnovana je 2010. godine u cilju promicanja dubrovačke književne i scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela za djecu i odrasle dubrovačkih pisaca, a osnovale su je 4. listopada 2010. godine glumice iz najbolje amaterske predstave u Hrvatskoj za 2009. godinu „Sve o ženama“ M. Gavrana.

Naš prvi nastup zbio se prilikom predstavljanja knjige Iva Rudenjaka, kratkim igrokazom „Stolovi i stočići“ izvedenim 5. prosinca 2010., a napisala ga je i režirala Paola Dražić Zekić. Početkom 2011. premijerno smo izveli predstavu “Šporka kanasta” Matije Sršena, u režiji prof. Radmile Milaković, koju smo odigrali čak 16 puta. Prema tekstu Borisa Njavra 2012.postavljamo predstavu “Škerac sa Svete Marije” u režiji glumice Žuže Egrenyi, kojoj je ovo bila prva samostalna režija. Predstava je odigrana 30 puta, a 2013. godine na 53. Festivalu kazališnih amatera osvojila nagradu za njegovanje kulturne baštine. 2012. godinu obilježila je i predstavu za djecu “Božić djeda Martina” L.N. Tolstoja u adaptaciji i režiji Tajane Martić, jedne od članica KD Kolarin, a odigrana je 9 puta. Paralelno sa brojnim nastupima, postavljamo i adaptiramo na dubrovački dijalekt “Ribarske svađe”, komediografsko remek-djelo Carla Goldonija , opet uz redateljsku palicu glumice Žuže Egrenyi, koje su 2013. godine uvrštene u popratni program 64.Dubrovačkih ljetnih igara, a odigrane su 17 puta. 2014. godine iznjedrili smo još jednu uspješnu premijeru, prema tekstu svestranog Dubrovčanina Joza Lovrića, “Matrimonijo“, koja je do danas odigrana više od 25 puta. Osim što glumimo u vlastitim produkcijama, članovi Kazališne družina Kolarin sudjelovali su i sudjeluju u pregršt drugih manifestacija: ceremoniji otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, na promociji knjige Ivane Lovrić Jović, na promociji knjige „Grad u điru“ Borisa Njavra, u izvedbi predstave “Dundo Maroje” u režiji Krešimira Dolenčića, u raznim humanitarnim akcijama, na manifestaciji Noći kazališta, u sklopu Konavle Art-a, na fest SV.Vlaha, u sklopu susreta klapa “Na me pogled tvoj obrati”, u sklopu Gatskog kulturnog ljeta, na Danima Ive Marjanovića… Na posljetku statiramo u raznim filmskim i televizijskim projektima, te organiziramo raznih gostovanja kojima je cilj promicanje kazališnog amaterizma u Gradu, Županji, a i šire.

Kazališna družina Kolarin pravi je primjer za izreku ništa se ne postiže bez žrtve. Iza nas je više od 5 godina rada, 5 predstava, 130 manifestacija, preko 15000 gledatelja, pregršt aktivnosti i sudjelovanja u životu Grada, Županije i izvan nje. Puno je tu odricanja različitih ljudi, koji rade različite poslove, u različito vrijeme, žive različitim životima i slobodno vrijeme odvajaju za ljubav prema dramskoj umjetnosti…

KD Kolarin

www.kolarin.hr

e-mail: info@kolarin.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)