Input your search keywords and press Enter.

Izvor pitke vode Bota u Staroj čajkovici čije je okolno kameno zdanje izgradio poznati graditelj Onofrio dela Cava treba žurno zaštiti kao prirodno i kulturno dobro!

Uz Dane zaštite voda od 22. ožujka – 29. ožujka – Otvoreni apel za naše pitke vode:

1.Konzervatorskom odjelu Dubrovnik, gđi Ž. Baća
2.Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti DNŽ-gosp.M.Crnčević

Izvor pitke vode Bota u Staroj Čajkovici čije je okolno kameno zdanje izgradio poznati graditelj Onofrio della Cava(1436 god) treba žurno zaštiti kao prirodno i kulturno dobro!
Prošlu subotu po sunčanom i lijepom vremenu uz Dane zaštite voda (od 22. ožujka do 29.ožujka) naši najmlađi ekoaktivisti Eko-Omblići obišli su nekoliko izvora pitke vode poviše napuštenog sela Stara Čajkovica i to : Obod Milatovicu, Podtoretu i Botu. Najviše ih se dojmio pogled odozgo na cijelu Rijeku dubrovačku s Omblom i izvor vode Bota koji se nalazi nedaleko napuštenog starog sela Stara Čajkovica, iznad Nove Čajkovice i Komolca. Dok su pješačili od Stare Čajkovice prema izvoru vode Bota, Eko Omblići su naišli na dva veća klizišta na putu (put je prekinut) koji vodi od Podgaja – Knežice, prema Staroj Čajkovici. To se dogodilo nedavno za vrijeme velikih kiša i ovo se klizište treba čim prije sanirati budući je ovaj put ujedno i požarni put!
O izvoru pitke vode Bota mnogi naši sugrađani i ne znaju da je upravo s Bote jedno vrijeme išla voda do Grada starim dubrovačkim vodovodom za vrijeme Dubrovačke Republike. Oko izvora vode Bota napravljeno je 1436. kameno zdanje s vratima okrenutim prema jugu kako bi se njegova voda zaštitila. Graditelj ovog kamenog zdanja oko izvora Bote bio je poznati graditelj Onofrio della Cava. Unutar kamenog zdanja izvora Bote točno iznad izvora stoji slijedeći natpis koji su napisali stari Dubrovčani:
„Odsjeći će se desna ruka svakome tko otvori ili začepi kanal zbog čega bi se voda razlijevala ili da se poremeti njezin tok.“
Svaka čast našim starim Dubrovčanima koji su cijenili s ljubavlju vode posebno pitke vode rijeka i izvora. Ovaj izvor vode Bota ima posebno kvalitetnu vodu, okolni mještani kažu da je i ljeti hladna kao da je iz hladnjaka! Običaj je ovdje u ovom dijelu Rijeke dubrovačke da se na Uskrs uzima voda s izvora Bote i pije uz uskrsni doručak i uskrsni objed kao sveta voda. Što bi neki dali da imaju ove blagodati kao mi?
Umjesto da strogo zaštitimo sve izvore „riječkih“ pitkih voda (i svih pitkih izvora voda u RH), da postavimo plave table o njihovoj zaštiti, mi uopće ne vodimo brigu o njima te nije ni čudo kako se priča da su neke trgovačke kuće i lanci odnedavno „zainteresirani“ za neke naše izvore pitkih voda ovdje u Rijeci dubrovačkoj, kako bi ih mogli puniti u boce i prodavati ih. Posebno im je kažu zapala za „oko“ kvalitetena voda izvora Bote koja uz to ima „lijepu povijesnu priču“!
Stoga glasno i otvoreno apeliramo na gore navedene institucije da se žurno zaštite svi izvori pitkih voda i u zaštićenoj Rijeci dubrovačkoj i cijeloj DNŽ, posebno izvor pitke vode Bota koji je i hrvatsko prirodno i kulturno dobro!
„Potomci nam neće nikada oprostiti pustošenje i grubosti prema nečemu što po pravilu pripada ne samo nama nego i njima!“ (P.I.Čajkovski)

Predsjednica:Jadranka Šimunović