Input your search keywords and press Enter.

Knjiga “Od mrvice do lavice” predstavljena u Saloči od zrcala

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u četvrtak, 26. svibnja u Saloči od zrcala održano je predstavljanje knjige Od mrvice do lavice autorice Karmen Kmetović Prkačin. Knjigu su, uz autoricu predstavili Sonja Šumić i Bartul Vlahović, osnivači nakladničke kuće Fragment i Iris Domazet Malobabić, poduzetnica i vlasnica Adriatic Concierge agencije i brenda Unique Adriatic Villas.

Sonja Šumić predstavila je autoricu, njezino obrazovanje, dosadašnje stvaralaštvo i novu knjigu Od mrvice do lavice rekavši kako “na vrlo jednostavan i duhovit način govori o osobnoj transformaciji inspiriranoj životnim temama u kojima se može pronaći svaki čitatelj”.

-Što mogu reći o knjizi? Mogu reći da bez obzira na to što ova knjiga na prvu izgleda vrlo jednostavna, lepršava, kao da ju svatko može napisati, ali zapravo svaka ta rečenica je jako dobro odmjerena, ima svoju dubinu i zaista kada ljudi počnu čitati, povežu se s tekstom, povežu se sa sobom i ona zaista djeluje iscjeljujuće. I to mi je bila namjera. Bila mi je namjera zapravo kroz svoj rad i ljude s kojima se susrećem, kako mi zapravo živimo tuđe živote, a to znači da jako često odustajemo od sebe, da bi bili prihvaćeni od drugih ljudi. I ovo je nekakav moj način da razbijemo te barijere. Nije me bilo sram pričati zaista brutalno iskreno o jako puno stvari, situacija iz mog života, osjećaja. – istaknula je Kmetović Prkačin na početku predstavljanja.

Šumić je spomenula i dvije prethodne knjige “Vodič za razvod” i “Vodič za sretan brak” koje je autorica napisala u suautorstvu s Ivanom Mijić Vulinović i koje su doživjele uspjeh među čitateljskom publikom. Kmetović Prkačin se zahvalila suautorici na “ludoj vjeri” u ideju da zajedno napišu knjigu.

-Da nije bilo nje, ja danas ne bih napisala ovu treću knjigu, drugu pa ni treću. Ono što mi je ona napravila je bio taj push, da me gurne u te vode i zato sam shvatila koliko je lijepo pisati, koliko je lijepo na papir stavljati ono što je iza nas.-  izjavila je Kmetović Prkačin.

Kmetović Prkačin istaknula je kako je pisanje knjige trajalo otprilike godinu dana s pauzama, a uzevši u obzir i vrijeme korone, produžilo se na dvije. Kazala je kako nije bilo jednostavno svoju intimu iznijeti na papir i da uvijek postoji strah od prihvaćanja od okoline.

Domazet Malobabić naglasila je oduševljenost koju je osjećala tijekom čitanja knjige, jer je “zaista iskreno pisana” i da treba imati hrabrosti “ispričati svoj životni put, životnu priču”.

Jedan od osnivača naklade Fragment, Bartul Vlahović izjavio je kako je “to bilo to” kada je autorica poslala rukopis na e-mail i da “iza svake napisane riječi stoji pokriće, to su priče iz vlastitog života, borba s nedaćama, pobjeda strahova i kako je od mrvice postala lavica”.

Autorica je izjavila da priprema i novu knjigu, stručniju u odnosu na ovu, ali “jednako lepršavu.”

 

Dubrovačke knjižnice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)