Knjiga Jadranke Barač: Kazerma

Objavljeno prije 9 mjeseci  -  - 9mjeseci ago 1972


Ako se već niste susreli s ovom lijepom pričom i dvije prijateljice Zlatnom i Srebrnom – sad je vrijeme! Od ovog mjeseca pojavila se knjiga u novom ruhu: dramaturška adaptacija istoimenog romana!
Predgovor za ovo novo izdanje napisala je prof.dr.sc. Mira Muhoberac – prenosimo finalni dio tog teksta:
… Zaključno, drama Kazerma Jadranke Barač, dramaturški predložak nastao pema istoimenu romanu Jadranke Barač, Dubrovkinje, hrvatske književnice, lucidne i slojevite spisateljice i poznavateljice svoga Grada i ljudi, jedno je od vrhunaca hrvatske dramske književnosti napisane od Domovinskoga rata do danas o Domovinskom ratu u Hrvatskoj, o ratu koji nam je bio nametnut čudnom i neobjašnjivom mržnjom neprijatelja prema svemu hrvatskom. U sidrištu je i svetištu Kazerme ljubav. U skutu je Kazerme i kazerme, vojarne i samostana, ljubav dviju nerazdvojnih prijateljica, Srebrne i Zlatne, slikarice i književnice, a u njezinu sidrištu i stalnom obzoru ljubav prema Bogu, Božja ljubav u okrilju svete Marije, što je i simbolični i stvarni naziv dijela Dubrovnika između Katedrale i Mora, u pogledu prema Svijetu, Hrvatskoj i Gradu koji odgovaraju tročinoj strukturi drame, a u njezinoj vertikalnoj i vodoravnoj osi i strukturi križa. Uzimajući u obzir sve inačice naše nedavne sadašnjosti i prošlosti i ratne suvremenosti i svevremenosti i uvodeći brojne dramaturške inovacije, autorica u drami Kazerma oblikuje i prikazuje dva prototipa urbanoga života, života u Gradu, Hrvatskoj i Svijetu: jedan koji izražava mir i pouzdanje, i drugi koji izražava buru nesigurnosti. Vječno aktualna, i danas, u vrijeme svjetske krize, beskonačnih ratova i teške sudbine izbjeglica i djece, ova drama o ratnom Dubrovniku i Dubrovniku u ratu, o prijateljstvu bez rezerve, danas, 2017. godine, dobiva još veću težinu.
Nadamo se i vjerujemo da ćemo dramu Kazerma Jadranke Barač ubrzo gledati u jednom od hrvatskih kazališta ili na jednom od hrvatskih i međunarodnih kazališnih festivala. I Kazerma i Jadranka Barač to su zaslužile svojom hrabrošću, ljudskom toplinom, znanjem, nadarenošću. skromnošću, slojevitim i stalnim spoznajama i životom u ljubavi i s ljubavi.

Evo i video najave ovdje!

197 preporuka
comments icon 2 komentara
2 komentara
2728 pregleda
bookmark icon

2 thoughts on “Knjiga Jadranke Barač: Kazerma

Write a comment...

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *