Input your search keywords and press Enter.

– s današnje press konferencije povodom izvedbe cabareta “Laurette de Paname” koji će se izvesti 13. ožujka u KMD-u.

Radi se o gostovanju pariškog kabarea Laurette de Paname s jednom izvođačicom-glumicom i plesačicom Laure Bontaz koja u one woman-showu, za koji potpisuje i scenarij i režiju, publiku upoznaje s portretima Parižanke kroz epohe i prenosi u ambijent Pariza devetnaestog stoljeća, zlatnog doba kabarea. Ova predstava nije samo glazbena i plesna, nego i povijesno-kulturološka atrakcija, koji se rijetko ima prilike vidjeti u suvremenim izvedbama i uopće, na repertoarima europskih kazališta. U predstavi se koriste originalni kostimi iz Moulin Rougea jer je francuski kabare uvelike vezan uz razvojne faze toga kluba. Dizajn kostima potpisuje Alexandre Bodin, a umjetničko vodstvo projekta i glazbu Stéphane Neville. Predstavu producira kazalište Fantaisie production iz Pariza, a na gostovanje u Hrvatsku dolaze na inicijativu i uz podršku Fondacije Alliance Française iz Pariza. Gostovanje je realizirano uz potporu Francuskog instituta u Zagrebu i Francuske ambasade te mreže Francuskih alijansi u Hrvatskoj.
Predstava je na turneji u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu. Dubrovačko gostovanje organizira Francuska Alijansa Dubrovnik u suradnji s Kazalištem Marina Držića.
Ovom prilikom želimo zahvaliti dubrovačkim sponzorima gostovanja, hotelu Valamar
Lacroma, te restoranima Rozario i Moskar.

Laure Bontaz u svoj nastup uključuje puno provokacije, šale, burleske i satire, jer i samo ime predstave koju je sama osmislila, napisala i režirala aludira na Pariz belle epoquea, Paname. Tako se zvao u pariškom žargonu u doba kad je otvoren Moulin rouge(1889.) Paname, po Panamskom kanalu koji se tada gradio, odnosno, po panamskom korupcijskom skandalu vezanom uz Pariz i poznate Parižane onoga doba (među kojima su bili i Georges Clemanceau i Gustave Eiffel). Ta je afera proizvela i kasniju zloglasnu aferu Dreyfus, najveći politički skandal u povijesti francuske Treće republike. Zato je subverzivno mjesto puno satire i burleske poput Moulin rougea, gdje se plesao can-can i činile mnoge građanskom moralu zabranjene stavri, upravo tada doživio svoje zlatno doba. U umjetnosti, to je doba dekadentizma, a prisjetimo li se da je Moulin Rouge na Montmartreu, dijelu Pariza poznatom po umjetnicima, i da su ga proslavili, osim kasnijih filmova Jeana Renoira i Baza Luhrmanna, i plakati Henri de Toulouse-Lautreca, sasvim je jasno zašto predstava inspirirana tim periodom ima toliko uspjeha kod pariške publike.

Laure Bontaz se kronološki tu ne zaustavlja, ide sve do 80-ih godina dvadesetog stoljeća, a predstava je strukturirana kroz poznate brojeve iz opereta i šanosni, te smo sigurni da će privući mnoge ljubitelje pariškog šarma i u Dubrovniku.

Žarko Dragojević
Gradsko kazalište Marina Držića

—–
Mjesec Frankofonije (ožujak 2015.)

Međunarodni dan Frankofonije, koji se obilježava 20. ožujka, prilika je za 200 milijuna frankofona i frankofila u svijetu da odaju počast francuskom jeziku i kulturnom bogatstvu Frankofonije.
U Hrvatskoj se već tradicionalo Frankofonija obilježava tijekom čitavog mjeseca ožujka na inicijativu Francuskog veleposlanstva i ostalih frankofonskih veleposlanstava u našoj zemlji, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.
Francuske alijanse i francuski krugovi prisutni u svim većim hrvatskim gradovima, kao i ostale udruge koje se bave promocijom francuskog jezika i frankofonske kulture aktivno pripremaju ovu manifestaciju i predstavit će je na različite načine i to kroz koncerte, izložbe, predstavljanje knjiga, besplatne tečajeve francuskog jezika, natjecanja, cikluse frankofonskih filmova, gastronomske večeri, kazališne predstave.

DUBROVNIK

Središnje događanje ovogodišnjeg Mjeseca Frankofonije u Hrvatskoj je cabaret predstava ”Laurette de Paname” u organizaciji 5 francuskih alijansi u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik) uz potporu Fondacije francuske alijanse i Francuskog velkeposlanstva u Hrvatskoj. Cabaret će se održati 13. ožujka u 18h30 u Kazalištu Marina Držića.
Osim suradnje na tom projektu, u program ovogodišnjih Dana frankofonije uvršten je i novi premijerni naslov Kazališta Marina Držića, Moliereove Scapinove spletke u preradi na dubrovačku, u maniri poznatih frančezarija, iz pera akademika Luka Paljetka, pod nazivom Šmigalove furbarije. Premijera će se održati 28.ožujka.

Tijekom ožujka u vrtiću” Palčica” organiziramo radionice na francuskom jeziku.

Već tradicionalno Francuska alijansa Dubrovnik organizira recital ”Frankofonija” kojeg pripremaju učenici osnovnih i srednjih škola u kojima se uči francuski jezik. Pridružite nam se u kinu Sloboda, 17. ožujka u 19h00. Ove godine posebna nam je čast što će recitalu prisustvovati francuska veleposlanica u Hrvatskoj, gđa Michèle Boccoz.

Ukoliko želite kušati prave francuske specijalitete i osjetiti bogatstvo francuske gastronomije dođite u restoran Pantarul koji organizira Tjedan francuske kuhinje od 22. (ned) do 26. ožujka (čet).

Po završetku programa Frankofonije, 27.ožujka održat će se Godišnja skupština i podjela diploma polaznicima naših tečajeva uz prigodan domjenak.

U suradnji s Kinematografima Dubrovnik i ove godine nudimo bogat i zanimljiv izbor frankofonskih filmova, kako novih naslova, dobivenih uz podršku Medijteke Francuskog instituta u Zagrebu, tako i nekih starijih, koji su imali uspjeha kod kino publike, naročito u prikazivanju u Kinematografima Dubrovnik. Točan rapored i satnice možete provjeriti na stranicama Kina / dvorana Visia.

Za sve dodatne informacije posjetite našu novu web stranicu, koja od petka, 27. veljače 2015. čini dio zajedničke web stranice mreže Francuskih alijansi u Hrvatskoj.

Veselimo se zajedničkom druženju!
Francuska alijansa Dubrovnik
www.dubrovnik.alliance-francaise.hr