Input your search keywords and press Enter.

Klimatolog upozorio: Srpanj će biti najtopliji mjesec u stotinama, ako ne i tisućama godina

Predviđanja za sljedeće ljeto nisu ništa bolja.

Ovogodišnji srpanj vjerojatno će biti najtopliji mjesec u stotinama, ako ne i tisućama godina, rekao je glavni NASA-in klimatolog Gavin Schmidt.

U srpnju su već oboreni dnevni rekordi prema alatima Europske unije i Sveučilišta Maine koji kombiniraju zemaljske i satelitske podatke u modele za generiranje preliminarnih procjena.

Iako se neznatno razlikuju, trend ekstremne vrućine nepogrešiv je i vjerojatno će se odraziti na detaljnija mjesečna izvješća koja kasnije objavljuju američke agencije, rekao je Schmidt na NASA-inu brifingu za novinare.

Vidimo neviđene promjene u cijelom svijetu – toplinski valovi u Sjedinjenim Državama, Europi i Kini nekontrolirano ruše rekorde, dodao je.

I to se ne može pripisati samo vremenskom obrascu El Niño, koji se zapravo tek pojavio, rekao je.

Iako El Niño ima malu ulogu, ono što vidimo sveukupna je toplina, gotovo posvuda, posebno u oceanima; već mjesecima bilježe se rekordne temperature površine mora, pa i izvan tropskih krajeva.

Mi predviđamo da će se to nastaviti, a razlog je taj što nastavljamo ispuštati stakleničke plinove u atmosferu, rekao je Schmidt.

Aktualne vremenske prilike povećavaju izglede da će 2023. biti najtoplija godina u povijesti, a Schmidt misli da su šanse za to 50:50, na temelju njegovih izračuna, iako je rekao da drugi znanstvenici smatraju da je vjerojatnost za to do 80 posto.

Predviđamo da će 2024. godina biti još toplija jer ćemo je započeti s El Niñom koji se sada razvija, a koji će dosegnuti vrhunac krajem ove godine, dodao je Schmidt.

Njegova upozorenja uslijedila su nakon što je svijet prošlog tjedna bio suočen s požarima i krajnje ozbiljnim zdravstvenim upozorenjima, uz oborene temperaturne rekorde.

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.