Input your search keywords and press Enter.

Kiša je za masline došla prekasno

Dugotrajna suša praćena ekstremno visokim temperaturama nije neuobičajena za ljetne mjesece. No ova je godina bila posebna, bez pada temperature od lipnja do kraja kolovoza, što je ipak neuobičajeno i još praćena toplinskim udarima. Takvo sušno razdoblje ostavilo je trag i na maslinama.

Kiša koja je nedavno pala na otoku Hvaru ipak je malo ublažila situaciju, iako je za neke kulture, pa tako i za masline, došla prekasno. Maslina treba vodu, pa je svaka kiša, u bilo koje doba uvijek dobrodošla, no šteta je već učinjena.

– Stanje nije dobro, pogotovo na plitkim terenima, skeletoidnim terenima. Tamo gdje su dublji tereni je nešto malo bolja situacija. Ao usporedim na otoku Hvaru- istočni dio je dosta loš, gotovo nikakav. To je Sućuraj, Gdinj, Bogomolje, Zastražišće, objašnjava Stanislav Štambuk iz Ministarstva poljoprivrede.

Maslinari koji su imali mogućnost zalijevanja imat će nešto bolji urod, dok je kod drugih plod otpao ili ostao malen. Toma Makjanić na svom kolekcijskom nasadu, gdje bi uskoro trebalo biti oko 300 sorti maslina, a do sada je zasađen samo dio, nema vodu, no dovozio ju je u kantama i zalijevao pa je zadovoljan rezultatima. Njegov kolekcijski nasad brojem je sorti jedan od najvećih u Europi.

Kolekcijski nasad je podignuo jer je, kaže – želio na jednom mjestu u istim uvjetima ispitati više različitih sorti maslina. Kao i kod svih voćaka tako i kod maslina razlike razlike u sortama znaju biti drastične. Jedino pravo je raditi na svom vlastitom znanju i iskustvu, na svom masliniku, da se mogu ispitati najbolje karakteristike i izvući maksimum iz svake sorte, dodaje.

Do sada je, kaže, puno naučio o svakoj sorti. Bez problema ih prepoznaje i razlikuje i dobro zna kako se koja ponaša u nasadu.

hrt.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)