Input your search keywords and press Enter.

Kino kavana u Slavici i manijakalni klasici

Kinematografi Dubrovnik i Tišina molim! pozivaju vas na filmsko druženje u kino kavani Slavici.

U dva dana, 23. i 24. lipnja prikazat će se četiri filma, poslužena zajedno s platama hrane i pićem u suradnji s ekipom Euro Slavice. Pod otvorenim nebom posjetitelji će imati prilike vidjeti pomalo zaboravljene klasike svjetske kinematografije. Ulaz je za sve posjetitelje besplatan.

Prvu večer na repertoaru je najveći japanski redatelj Akira Kurosawa i njegov samurajski film ”Yojimbo”. Iako svi znaju za Sergia Leonea i njegov film ”Dobar, loš, zao”, manje je poznato da je zbog plagiranja ”Yojimba” u svom filmu, Leone morao sudskom odlukom platiti odštetu Kurosawi. Film je bio nominiran za Oscara.

Drugi film te večeri je ”Nostalghia” kultnog ruskog redatelja Andreia Tarkovskog. Film koji se ne može svrstati u jedan žanr, uostalom kao i većina njegovih filmova, briljirao je u Cannesu, ali ga nije osvojio zbog pritisaka SSSRa. Naime ovo je prvi film Tarkovskog nakon što je, zbog cenzure koju su mu nametali, odlučio otići iz SSSRa.

Drugu večer otvara jedan nijemi film. Riječ je o ”Metropolisu” Fritza Langa iz 1927.godine, pionirskom klasiku na području znanstve fantastike. Ovaj film je stvorio jedan novi žanr, a uvršten je i na Unescov popis djela u kulturi od univerzalne vrijednosti. Koliko je kvalitetan, govori i podatak da se primjeri iz ovoga filma studentima pokazuju na različitim fakultetima, od arhitekture i filozofije do tehnoloških i prirodoslovnih fakulteta.

Točno u ponoć počinje poslastica za sve filmoljupce, kultna akcija Johna Carpentera ”Napad na policijsku postaju”, film izvrsne atomsfere i jednostavno genijalne muzike. Ostavljen je za kraj, kako i priliči, da ovo druženje završi popraćeno pucnjavom i eksplozijama, uz pokoje piće, dobru hranu i odlično društvo.

Da ponovimo: Slavica, četvrtak 23.06. i petak 24.06. Kavana počinje s radom od 20.00., a filmovi kreću u 21.00. Vidimo se!

foto1

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *