Input your search keywords and press Enter.

KineDok – kreativni dokumentarci četvrtkom u dvorani Općine Orebić

KineDok je nova međunarodna inicijativa stvaranja alternativne distribucijske platforme za autorske dokumentarne filmove u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi. Prošlogodišnje/ pilot-izdanje KineDoka – broji 19 različitih lokacija diljem Hrvatske, preko 120 projekcija autorskih dokumentaraca i to pred preko 1500 posjetitelja! Ove godine improvizirano kino dvorane Općine Orebić postaje jedna od lokacija. Matica hrvatska Orebić u suradnji s udrugom Restart u sklopu projekta KineDok pozivaju vas na projekcije kreativnih dokumentarnih filmova u dvorani Općine Orebić, svaki četvrtak u 19:00h! Ulaznice po cijeni 20kn dio su cjelogodišnjeg projekta udruge kojima donirate za kupnju audio-video (kino opreme).
Prvi hrvatski film u selekciji, ”Razred” u režiji Vesne Čudić, prati tri djevojke koje se suočavaju s tipičnim srednjoškolskim izazovima: žonglirajući obveze, Facebook i ispite s ljubavnim životom. Većina njihovih romskih vršnjakinja već ima djecu te nema nikoga tko bi postavio drugačiji primjer. Svakog ljeta nekoliko hrabrih mladih Romkinja iz Baranje bori se za titulu Miss Roma. A poslije titule obično slijedi i prošnja. Mlade djevojke, bez izgledne perspektive za trajno zaposlenje, napuštaju školu, rode djecu i već godinama održavaju ovu teško promjenjivu proceduru na životu. A onda se pojavila nova generacija djevojaka koja je odlučila pokušati drugačije, završiti školu i postati prvim članicama svojih obitelji koje će imati srednjoškolsku diplomu.
KineDok je međunarodni projekt u sklopu kojeg se svake godine na različitim lokacijana diljem zemlje prikazuju autorski i kreativni dokumentarni filmovi zemalja partnera s ciljem širenja publike i međunarodne suradnje zemalja Centrale i Srednje Europe. Filmovi se prikazuju na lokacijama koja nisu kina, poput knjižnica, pučkih učilišta, trgova ili prostora na otvorenom. Zemlje članice projekta su Češka (nositeljica projekta), Rumunjska, Mađarska, Slovačka, Hrvatska te od ove godine Poljska i Norveška.

kinedok-plakati-28-04-razred

Tina Bikić, mag .komp. knjiž., urednica i kordinatorica kulturnog programa
Matica hrvatska Orebić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)