Input your search keywords and press Enter.

Katedralna župa hodočastila u Svetište sv. Pija iz Pietrelcine

U Godini milosrđa kojoj je suzaštitnik sv. Pio iz Pietrelcine, Katedralna župa iz Dubrovnika organizirala je u subotu, 24. rujna hodočašće u njegovo svetište u San Giovanni Rotondo na obroncima planinskog vijenca Monte Gargano. Uz pohod njegovom svetištu hodočasnici su pohodili još dva mjesta u južnoj Italiji.

Iz Dubrovnika je skupina hodočasnika brodom Dubrovnik krenula u petak, 23. rujna navečer do Barija, odakle su u subotu ujutro autobusom nakon dva sata vožnje stigli u svetište sv. Pia. Kako je dan prije, 23. rujna slavljen njegov blagdan u svetištu je još uvijek bilo veliko mnoštvo hodočasnika.

Dubrovčani su u kapeli pokraj stare crkve, u kojoj je svetac redovito služio misu, slavili euharistiju i zanosno pjevali, a prigodnu propovijed održao je voditelj hodočašća don Stanko Lasić, katedralni župnik. Nakon mise razgledali su najprije staru, a potom i novu crkvu u kojoj se nalazi grob svetog Pija. Cijeli prostor djeluje monumentalno, a nova velika crkva bila je puna hodočasnika kao i prostor oko svečeva groba pokraj kojega se pobožno prolazilo bez dužeg zadržavanja. Hodočasnici su imali dovoljno vremena za privatnu pobožnost i molitvu kao i za upisivanje svetih misa i kupovinu suvenira.

Nakon tri sata boravka u svetištu uslijedio je zajednički objed u gradu koji ima dvadeset osam tisuća stanovnika. Nakon objeda u programu je bio pohod gradu Bitettu u blizini Barija u kojem se štuje hrvatski blaženik franjevac Jakov Zadranin koji je rođen u Zadru prije više od 500 godina, a u Bitettu je proveo cijeli svoj život i umro na glasu svetosti. Blaženim je proglašen u 18. stoljeću, a uskoro se očekuje njegovo proglašenje svetim. Dubrovčani su u njegovu svetištu koje je poznato u cijeloj južnoj Italiji pohodili crkvu i prošli u molitvi pokraj neraspadnuta svečeva tijela, razgledali muzej i okolni park u kojem se nalazi stablo koje je nastalo od blaženikova štapa koji je on tu zabio u zemlju. Blaženi Jakov slavi se 27. travnja, a na slavlju u Bitettu sudjeluje veliki broj hodočasnika.

Treći svetački grob koji su te subote Dubrovčani posjetili nalazi se u bazilici svetog Nikole u Bariju gdje su hodočasnici izmolili krunicu i pomolili se najpoznatijem svecu za djecu, mlade, pomorce i mir u svijetu.

Skupina od 51 hodočasnika doživjela je ovaj jednodnevni pohod trojici svetaca kao veliki duhovni i milosni dar u Godini milosrđa. Zahvalni Bogu za lijepo vrijeme, mirno more, dobru organizaciju i izmoljene milosti, svi su se sretno vratili u Dubrovnik u nedjeljno jutro puni dubokih dojmova i nezaboravnih uspomena koje će dugo trajati.

Don Stanko Lasić

pio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)