Input your search keywords and press Enter.

Karamarko o jedinstvenoj vladi: Nama to nikako ne odgovara

Sva tri najveća politička bloka, Domoljubna koalicija, Hrvatska raste i Most smišljaju strategije kojima će pokušati stvoriti većinu u Saboru.

Oko 13.30 sati završio je sastanak Nacionalnog vijeća Mosta, HDZ je na sjednici Predsjedništva utvrdio tri ključne pozicije za pregovore, dok je vođa koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović prethodno razgovarao s predsjednikom IDS-a Borisom Miletićem. Predstavnici Mosta nakon sat vremena završili su razgovore sa SDP-ovom koalicijom u Westinu, a ubrzo nakon toga započeli su i pregovori s HDZ-om.

Podsjetimo, Domoljubna koalicija na nedjeljnim izborima osvojila je 59 glasova, dok je koalicija Hrvatska raste dobila 56 zastupnika, a Most 19 zastupnika. Bez Mosta sigurno ni HDZ-ova ni SDP-ova koalicija neće moći formirati Vladu.

Oko 15 sati počeli su pregovori Mosta s HDZ-om u hotelu Sheraton. Ispred HDZ-a pregovarački tim čine šef HDZ-a Tomislav Karamarko, ekonomistiGoran Marić i Tomislav Ćorić, akademik Željko Reiner te Martin Pastuović, Karamarkov savjetnik  i dugogodišnji prijatelj. HDZ je tim pregovarača odabrao sukladno razgovorima o reformama i zato većinu tima čine ekonomski stručnjaci. Posebno pozornost izaziva što je u timu i Martin Pastuović, Karamarkov bliski prijatelj i ekonomski savjetnik koji se inače ne izlaže svjetlima kamera.  HDZ-ova podloga za pregovore je njihov gospodarski program i očekuju pregovore o reformama. U HDZ-u kažu da neće pregovarati o funkcijama, nego samo o reformama i promjenama.

–  Most je danas otvorio razgovore i sa HDZ-om i sa SDP-om. Razlog tome je što smatramo da Hrvatskoj treba jedinstvo. Mi smo na jednostavan način uspjeli među sobom prevladati svjetonazorske podjele. To smo znali staviti sa strane. Na takav način istupili smo i prema HDZ-u i SDP-u. Od jednih i drugih očekujemo da to razumiju i da se u Hrvatskoj napravi jedinstvena vlada HDZ-a, SDP-a i Mosta. To je jedini uvjet uz koji je moguć provesti paket reformi – kazao je Božo Petrov na konferenciji za medije nakon pregovora s HDZ-om i SDP-om.

Nakon press konferencije Mosta, na kojoj je Božo Petrov jasno dao do znanja da Most želi vladu jedinstva, u kojoj će biti i Domoljubna i koalicija Hrvatska raste, novinarima se obratio Tomislav Karamarko, šef HDZ-a.

– Nije realno to nacionalno jedinstvo, i stav da ove reforme možemo provesti mi i oni zajedno, a kako sada uključiti i one koji su četiri godine upropaštavali državu? Mislim da to nije dobra ideja  jasno je poručio Karamarko o stavu Domoljubne koalicije.

– Mi smo stranka koja je pobijedila na ovim izborima, imamo relativnu većinu, imamo jedini program koji se radi, Bože dragi, dvije i pol godine. Ne možemo sada reći da to ne postoji i da idemo s vladom koja nas je upropastila. Mi smo prezentirali naše stavove, da su kolege zadovoljni našim realnim programima, i projektima koji i njima mogu biti korisni. Dogovorili smo se i da stvorimo radnu skupinu koja će pogledati program. Mi smo otvoreni za još bolje programe – kazao je Karamarko.

– Nama to nikako ne odgovara, ponovio je o ideji jedinstvene vlade, “jer kako ćemo sjesti za isti stol s onima koji su upropastili hrvatsko gospodarstvo? Mi gubimo vrijeme, naš program se mora početi provoditi. Oni žele i suradnju s nama  i predložili su nam vladu jedinstva, no rekli smo svoje mišljenje o tome.”

Drago Prgomet do daljnjega neće davati izjave, poručuju iz glasnogovorništva MOST-a.

Večernji list

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *