Input your search keywords and press Enter.

Bojimo se da se naš lijepi zeleni otočić Kalamota ne preizgradi…

…riječi su nekolicine Kalamoteza koji su nam se pomalo zabrinutim glasom obratili na rivi Donjeg Čela jučer ujutro, čim smo doplovili Jadrolinijinom „Premudom˝
Pogledajte …evo ovako je cijelu jesen zimu i evo i proljeće – pokazuju veliku hrpu pijeska za građenje… te dodaju: nije nam riješen ni problem kanalizacije a gradi li se i gradi!…
Dijelimo razmišljanje naših dragih Kalamoteza jer i mi vidimo da je svaki put kada dođemo (a zadnji put smo bili krajem X mj. 2014)… nekoliko kuća za odmor više. Međutim svi znamo da je jedan dio južnih padina Koločepa zaštićen kao Park šuma alepskog bora i vjerujemo da se o tome vodi računa!!
Dolazak u Donje čelo za naše mlade ekoaktiviste Eko Ombliće & Zeleno Sunce je svaki put doživljaj predivna priroda, more, pješčane plaže …. Ovim trebamo pohvaliti održavanje mjesnih plaža i Donjeg i Gornjeg čela … sve su bili prilično čiste i uredno tako da se Plava čistka 2015 svela na jednu vrećicu smeća uglavnom izvađenog iz mora….
Međutim naši najmlađi ekoaktivisti Eko-Omblići su odmah primjetili kako je trava nepokošena na prostoru dječjeg igrališta nedaleko malog mjesnog parkića i pošte.
Kupanje i igra u pijesku bila je posebna s obzirom da je mnogima jučer bila prva banja ove godine.
Šetnja sjenovitom stazom do Gornjeg čela je bila nešto prekrasno, posebno sada u proljeće kada ima dosta rascvjetanih grmova žuka i divljih ruža. Putem smo sreli nekoliko grupica turista koji su nam rekli da im se sviđa zeleni otočić Koločep i njegova prirodna staza između dva mjesta Donnje i Gornje čelo ali da nema klupa za odmor, a mi bismo se složili i rekli da nema još i kanti za smeće.
I u Gornjem čelu su naši ekoaktivisti učinili Plavu čistku ali samo skupljanjem otpada iz mora jer i ovdje je mjesna plaža čista i uredna… Bravo!
Jedino moramo ponovo apelirati na stari hotel koji nikako da se popravi uredi i koji je veliko ruglo Gornjeg čela. Grmljavina i kiša nas je negdje u 16 omela u našim likovno kreativnim minutama te Pozdrav Suncu ali ništa zato… za koji mjesec opet smo na Kalamoti!
Nadamo se da će se veći dio ovih ekoloških i komunalnih problema što smo naveli ubrzo riješiti ne samo na radost dobrih i dragih mještana Kalamote nego i svih nas njegovih zaljubljenika.

Voditeljica:
Jadranka Šimunović