Input your search keywords and press Enter.

Bol u glavi – jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba
Povećan unos soli može izazvati pojavu jakih glavobolja

Rezultati zanimljive američke studije ukazuju na činjenicu da povećan unos soli u organizam može izazvati pojavu jakih glavobolja. Studija je obradila povezanost pojavnosti i jačine glavobolja s količinom unosa soli, a upravo smanjenje unosa natrija, odnosno soli prehranom nudi novi pristup za sprječavanje glavobolje u odraslih osoba.

Manje soli – manje glavobolje

Glavobolja je čest zdravstveni problem i među najčešće prijavljenim poremećajima živčanog sustava koji ima utjecaj na sve dobne skupine, s većom učestalosti kod žena u usporedbi s muškarcima. Osobe koje imaju česte glavobolje imaju lošu kvalitetu života i veći broj dana su odsutne s posla. Smanjen unos natrija, odnosno soli povezan je sa značajno manjim rizikom od pojave glavobolja.

Prekomjerna količina soli koju unosimo samostalno ili kroz hranu uzrokuje zadržavanje vode što ima izravni utjecaj na krvni tlak. Glavobolja može biti simptom vrlo visokog krvnog tlaka poznatog kao hipertenzivna kriza. Dostupni podaci upravo podržavaju izravnu povezanost između krvnog tlaka i pojave glavobolje. Stoga je razumno zaključiti da prehrambene intervencije za snižavanje krvnog tlaka kao što su smanjeni unos natrija i DASH dijeta (“Dietary Approaches to Stop Hypertension” – dijetetski pristup za zaustavljanje hipertenzije) također mogu smanjiti i pojavu glavobolje.

Rezultati studije

390 ispitanika nasumično je bilo podijeljeno u dvije skupine, (u dobi ≥22 godina) sa sistoličkim krvnim tlakom između 120 i 159 mm Hg i dijastoličkim krvnim tlakom između 80 i 95 mm Hg (tj. prehipertenzijom ili hipertenzijom I. stupnja). Jedni su konzumirali DASH prehranu koja obiluje voćem, povrćem, nemasnim mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama, manjom količinom ribe i nemasnim mesom, dok je druga kontrolna skupina konzumirala uobičajenu zapadnjačku prehranu. Svaki ispitanik je i tijekom tri razdoblja od 30 dana trebao konzumirati hranu s niskim, umjerenim ili visokim sadržajem natrija odnosno soli. Najveća pojavnost glavobolje je bila prijavljena od strane sudionika na kontrolnoj dijeti s visokim udjelom natrija, a najniža od strane sudionika na DASH dijeti s niskim udjelom natrija.

Glavobolja je nažalost postala dio svakodnevnice i često je razlog depresivnog stanja i bezvoljnosti, dok ju najčešće uzrokuje stres nastao nepravilnom prehranom i načinom života. Stoga će uravnotežena prehrana s namirnicama koje imaju smanjen udio soli smanjiti i pojavnost glavobolja te na taj način omogućiti da budemo sretniji.

Piše: Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing. preh. tehnologije

Izvor:
Amer M, Woodward M, Appel LJ. Effects of dietary sodium and the DASH diet on the occurrence of headaches: results from randomised multicentre DASH-Sodium clinical trial. BMJ Open 2014;4:(12):e006671.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *