Input your search keywords and press Enter.

Zeleni Forum Rijeke dubrovačke, Eko centar Zeleno Sunce & Eko Omblići uputili su otvoreno pismo na adresu Ministra zaštite okoliša, prirode, energetike i vodnog gospodarstva RH – gospodinu Slavenu Dobroviću:

Otvoreni apel za rijeku Omblu-!!

Kada će se riješiti problem s pitkošću rijeke Omble poslije velikih kiša? Pročistač ne može puno pomoći ako se ne riješi pitanje odlagališta na Grabovici…
… pitanja su koja nam u zadnje vrijeme postavljaju naši sugrađani ponajviše iz Rijeke dubrovačke preko našeg Zelenog telefona Eko fona 020/453-850 te dodaju: naša rijeka nikada nije prije bila ovako žuta… nešto se u njoj događa da li bušotine što su se činile radi nakane gradnje HE Ombla, ne znamo ali nešto nam je sve čudno!
Dijelimo zabrinutost naših sugrađana kako se ovaj problem s pitkošću Omble treba cjelovito riješiti, što znači treba prvo riješiti problem Grabovice koja je u 2. vodocrpilišnoj zoni Omble čiji bazeni s raznim opasnim otpadnim vodama se uslijed velikih kiša jednim dijelom prelijevaju u obližnju zemlju (imamo video film) a onda kako je to krški predio odlaze u izvorište Omble. Nakon kavlitetnog riješenja Grabovice se tek onda može govoriti o postavljanju pročistača. O tome pročistaču slušamo već godinama.
Ni mi se ne sjaćamo da je toliko dana rijeka Ombla bila zamućena im da je nismo mogli piti. Nešto se u njezinim njedrima događa.
Ne zaboravimo da oko izvorišta Omble još ima desetak izvora vode, posebno izvori Bota, Točak, Sv. Kuzma i Damjan i Sv. Nikola koji bi se također mogli koristiti za piće.

21. stoljeće je stoljeće posvećeno pitkima vodama kojih je sve manje na svijetu stoga učinimo sve za spas naše pitke rijeke Omble!

Tek kada posječete i posljednje stablo,
Tek kada izlovite i posljednju ribu
Tek kada zagadite i posljednju rijeku
Da li ćete tek tada shvatiti da se novac ne može jesti!
(Indijanska poslovica )

Voditeljica Zelenog telefona Eko-Fona:
Jadranka Šimunović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)