Input your search keywords and press Enter.

José Cura večeras na gala koncertu ispred crkve sv. Vlaha

Glazbeni program 67. Dubrovačkih ljetnih igara, kao i cijelu novu festivalsku sezonu, otvara veliko ime – tenor José Cura koji će na Svečanom otvaranju nastupiti kao dirigent i pjevač, da bi odmah sljedeći dan, 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha nastupio u punom sjaju tenora.

Na gala koncertu, uz Curu je mlada slovačka sopranistica Linda Ballova uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom intendanta Dubrovačkih ljetnih igara Mladena Tarbuka.

José Cura svjetsku je slavu stekao snažnim i originalnim interpretacijama opernih rola među kojima se posebno izdvaja uloga Otella u istoimenoj Verdijevoj operi iz koje će sjajni tenor izvesti nekoliko arija za dubrovačku publiku – ljubavni duet iz prvog čina, spoznaju Desdemonine prevare te trenutak smrti, dok pada umirući, pokraj svoje voljene. Koncert otvaraju simfoničari HRT-a s izvedbom Svadbenog marša iz suite San ljetne noći koju je Felix Mendelssohn Bartholdy skladao inspiriran istoimenom kazališnom produkcijom Shakespeareove komedije, a izvorno je pratio vjenčanje Tezeja i Hipolite. Na programu je i simfonijska pjesma Hamlet Blagoja Berse, njegovo najranije orkestralno djelo u kojem je želio dočarati trenutke drame i agonije velikoga junaka iz istoimene Shakespeareove drame. Nastavak večeri donosi dašak španjolske i latinoameričke kulture. Nakon Ritualnog plesa vatre Manuela de Falle i dvije skladbe Astora Piazzolle, Cura će izvesti tri pjesme Armanda Manzanera, iznimno plodnog i uspješnog meksičkog autora, čije su pjesme, prepjevane na engleski, izvodili velikani poput Franka Sinatre, Tonyja Bennetta, Elvisa Presleyja i osvajali top-ljestvice u SAD-u.

Gala koncert održat će se ispred crkve sv. Vlaha u ponedjeljak, 11. srpnja s početkom u 21:30 sati, no svestrani umjetnik José Cura pripremio je još jednu poslasticu za festivalsku publiku. Naime, osim uspješne karijere tenora, dirigenta i skladatelja, José Cura je i darovit fotograf. U svojoj knjizi Espontáneas prvi put predstavio je svoje očaravajuće fotografije, koje će se u sklopu festivalskog popratnog programa od 13. srpnja moći vidjeti u Sponzi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)