Input your search keywords and press Enter.

Javni razgovor u Lazaretima‏

Danas, u srijedu 16.9. u Art radionici Lazareti ( baletna dvorana) makedonski kustosko-umjetnički duo Ivana Vaseva & Filip Jovanovski predstavit će svoj rad i s nama prodiskutirati o mogućnostima umjetnosti u javnim prostorima i mogućnostima stvaranja umjetnosti u neizvjesnim okolnostima.

Kustosica Ivana Vaseva i umjetnik Filip Jovanovski predstavit će svoja iskustva i aktivnosti u Makedoniji u polju vizualne umjetnosti, ostvarena radeći u prekarnoj i nepredvidljivoj socio-političkoj situaciji u zemlji, kao kustosko-umjetnički duo, uključujući u svoj rad mnoge suradnike i mislioce.

Prezentacija se bavi trima pitanjima: 1. Kako proizvoditi umjetnost u neizvjesnim vremenima kada su ugrožene egzistencijalne potrebe? 2. Kako raditi umjetnost bez novca, sredstava i lokalne potpore? 3. Može li ništavilo biti kurirano ili postati umjetnost?

Ideja ništavila – ili nečega čemu nedostaje bivanja, ili nečega nepostojećeg – može biti polazna točka iz koje će ovo dvoje ljudi početi svoju diskusiju. Ako nema ničega, ne može biti umjetničke scene, umjetnika, diskusije i razgovora, novca, produkcije. Konačno, nema vizualne umjetnosti. To je poprilično neodređen početak ali lako može pretvoren u nešto drugo ako ima volje, želje, strasti i domišljate artikulacije te energije.

Vaseva i Jovanovski će predstaviti nekoliko svojih projekata: Festival za suvremene umjetnosti AKTO u Bitoli, dugoročni projekt ŽIVUĆE KNJIŽNICE: arhivi građanskog neposluha, istraživački projekt “Majka Olympia Courage i njezina djeca”, i skupne izložbe “You made me so sad. Now, that doesn’t have anything to do with you” i “Umjetnik i Diktatura”.

Ovaj ugodni razgovor nadovezuje se na međunarodnu konferenciju pod nazivom Urbane kulture na raskrižju // Urban cultures at the crossroads. koja se održava na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku 14. i 15. rujna

Urbane kulture sve se više uspostavljaju na raskrižjima kultura, religija i ideologija na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini. Intenzivirana globalna međupovezanost može otvoriti i obogatiti diverzifikaciju lokalnih kultura. Međutim, istraživači, aktivisti, umjetnici i ostali, sve više uočavaju kako sukobljene zamisli o razvoju, konzervaciji i urbanom planiranju među različitim interesnim grupama doprinose rastućem nezadovoljstvu gradskim životom širom svijeta. Zbog toga je važno produbiti razumijevanje kompleksnih socio-kulturalnih, političkih, ekonomskih i okolišnih međuodnosa i izazova s kojima smo danas suočeni.

Organizatori konferencije su: Kjell Skyllstad, Sveučilište Chiulalongkorn, Bangkok, Tajland; Zuzana Jurkova, Karlovo sveučilište u Pragu; Celine Motzfeldt Loades, Sveučilište u Oslu, Norveška; Sandra Uskoković, Sveučilište u Dubrovniku; Boris Bakal, Bacači sjenki, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *