Input your search keywords and press Enter.

Izvanredni i privremeni instrument pomoći u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

Ministrica Vučković na Vijeću ministara u Luxembourgu tražila izvanredni i privremeni instrument pomoći u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj

Ministrica Marija Vučković predvodila je hrvatsko izaslanstvo na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva EU koje se održalo u četvrtak, 7. travnja 2022. u Luxembourgu. Ministri su raspravljali o reviziji uredbe o korištenju i prenamjeni šumarskog i poljoprivrednog zemljišta i usvojili Zaključke Vijeća na temu ugljične poljoprivrede. Kao i prethodnih mjeseci, Hrvatskoj najvažnija raspravna točka bila je vezana uz trenutnu krizu prouzročenu enormnim rastom cijene inputa poljoprivredne proizvodnje, dodatno pogoršanu agresijom na Ukrajinu.

U tom kontekstu, Europska komisija prezentirala je nedavno objavljenu Komunikaciju o Očuvanju sigurnosti hrane i jačanju otpornosti prehrambenog sustava, a u okviru ove točke ministrica Vučković predstavila je zahtjev za izvanrednim i privremenim instrumentom pomoći u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u ime skupine države koje su joj se pridružile u ovoj inicijativi. Pored 12 država članica koje su unaprijed stavile svoj potpis na zajednički dokument (Bugarska, Cipar, Grčka, Italija, Latvija, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska), Hrvatsku su na sastanku podržale i Češka, Irska, Danska, Estonija, Mađarska te Luksemburg.

„Hrvatska pozdravlja Komunikaciju Komisije, za koju smatramo da je pravovremena i da na adekvatan način identificira sve izazove s kojima se EU trenutno suočava. Međutim, smatramo da već sada možemo napraviti više za naše poljoprivrednike i proizvođače, pored već usvojenih mjera potpore. Stoga danas, ispred 13 država članica, predstavljamo zahtjev prema Europskoj komisiji za aktivaciju izvanrednog i privremenog instrumenta pomoći u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ovom mjerom omogućilo bi se državama članicama da u potpunosti iskoriste sva raspoloživa sredstva u okviru svojih postojećih programa ruralnog razvoja, a kako bi se pružila dodatna potpora poljoprivrednicima te malim i srednjim poduzećima posebno pogođenim krizom.“ – izjavila je ministrica Vučković u Luxembourgu.

U svojoj završnoj riječi povjerenik Wojciechowski obavezao se prenijeti kolegama u EK ovaj zahtjev Vijeća te u najkraćem mogućem roku ponuditi odgovor državama članicama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)