Input your search keywords and press Enter.

SLIKE HRVATSKOG SLIKARA STJEPKA MAMIĆA NA POČASNOJ POZICIJI NA ART CAPITAL U ČUVENOJ GRAND PALAIS!
STJEPKO MAMIĆ IZLAŽE NA ART CAPITAL U PARIZU POD POKROVITELJSTVOM PREDSJEDNIKA MACRONA I MINISTRA KULTURE FRANCUSKE!
POD SVODOM VELIČANSTVENE KUPOLE GRAND PALAIS MORSKI MOTIVI DUBROVAČKOG KAPETANA STJEPKA PLIJENE PAŽNJU BROJNE PUBLIKE.
Stjepko Mamić po četrnaesti put predstavlja svoja umjetnička djela pariškoj publici. Ovo je njegovao treće izlaganje na prestižnom Art Capital.
U grandioznom zdanju povijesne Grand Palais u Parizu 13. veljače 2019. god. otvorena je međunarodna izložba Art Capital koju od 2006. god. zajedno organiziraju četiri najvažnija povijesna pariška salona umjetnika: Salon des Artistes Francais ( Salon francuskih slikara), Salon des Independants ( Salon samostalnih umjetnika ), Salon du Dessin et de la Peinture a l’eau ( Salon crtanja i slikanja vodenim medijima) i Salon Comparaisons (Salon Usporedbe). Povijest pariških salona datira od davne 1667. godine kada je Colbert po nalogu tadašnjeg kralja Louisa XIV organizirao prvu izložbu članova Royal Academie. Tradicija izložbi se nastavila kroz povijesne pariške salone koji su se održavali pod pokroviteljstvom vladara, svojevremeno kraljeva i careva a od doba Republike njenog predsjednika. Tako se i ovogodišnji Art Capital, koji traje od 13. do 17.veljače 2019. godine, održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona, ministra kulture Francka Riestera i predsjednika Udruženja Nacionalnih muzeja Francuske-Grand Palais Chris Darcona.
Svečani vernissage je održan u utorak 12. veljače 2019. god. u nazočnosti umjetnika i velikog broja uglednih osoba iz javnog, umjetničkog i političkog života Francuske uz nekoliko delegacija stranih zemalja iz cijelog svijeta. Vernissageu su nazočili veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj i predstavnik RH u UNESCO-u Gospodin Filip Vučak i savjetnica za kulturu, frankofoniju i iseljeništvo u VRH Pariz Gospođa Lea Lasić kao i članovi Hrvatske katoličke misije u Parizu.
Art Capital tijekom 5 dana prosječno posjeti oko 40-50 000 posjetitelja koji vide radove odabranih 2000 umjetnika: slikara, skulptora, grafičara, fotografa i arhitekata. Izložba Art Capital etablirala se na francuskoj likovnoj sceni kao najznačajnija izložba suvremene umjetnosti i najveće okupljanja umjetnika iz Francuske i svijeta. Samo prvog dana za vrijeme vernissagea Art Capital je posjetilo 15.000 posjetitelja. Ljudi su strpljivo čekali po dva sata u velikim kolonama kako bi ušli i razgledali što sve nudi suvremena umjetnost, različite stilove i tehnike umjetnika iz Francuske i cijelog svijeta čije su radove odabrali članovi komiteta iz sva četiri salona kako bi najbolje predstavili aktualnosti u umjetnosti .
Stjepko Mamić je jedini umjetnik iz Hrvatske. Izložio je ukupno sedam slika, od toga dvije u Salonu du Dessin et de la Peinture a l’Eau dvije slike. Pet slika na lanenom platnu u tehnici mix media je izložio u Salonu des Artistes Independants čiji je član i koji su mu iskazali ogromnu čast jer je ove godine dobio najvažniju počasnu poziciju A1 tako da svi posjetitelji Art Capitala po ulasku u Grand Palais odmah vide Stjepkove morske motive: “Veliku mrežu” uronjenu u dubine morskog plavetnila uprizorena na njegovoj slici velikih dimenzija 2×1,5 m koja je za ovu prigodu dovežena iz Londona. Druga slika iz te serije istih dimenzija je vlasništvo Grada Dubrovnika i ranije je bila izložena u Maloj vijećnici. Pažnju brojne međunarodne publike svih generacija plijene slike “Tiha noć” i “Zelena kornjača II ” u Mamićevom prepoznatljivom stilu romantične suvremene kolorističke interpretacije privukle su pažnju mnogobrojnih posjetitelja Salona, od kojih je kao i od brojnih umjetnika izlagača za svoj rad dobio velike komplimente. Također je Stjepku Udruženje nezavisnih umjetnika( Societe des Artistes Independent) iskazalo čast uvrstivši ga među 50 svojih članova koji će u lipnju 2019. godine izlagati na izložbi u Južnoj Koreji u suradnji sa uglednom međunarodnom kulturnom organizacijom “AIAM” (“Amitiés Internationales André Malraux”).
Svakom umjetniku je velika čast biti dijelom povijesnih Salona ujedinjenih u Art Capital, osobito uzevši u obzir činjenicu da su na pariškim salonima kroz povijest od davne 1667. do danas izlagali svi svojevremeno najvažniji umjetnici i oni su to kasnije postali počev od Renoira, Delacroix, Manet, Rodin, Claudel, Bartholdi, Dufy, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Signac, Louis Dideron, A. Dunoyer de Segonzac, Vlamnick, , Picasso, Henry Matisse, Kees van Dongena, Salvador Dali, Bernard Buffet i mnogi drugi.
Stoga je ovo je tek jedan od pokazatelja kakav je uspjeh na europskoj i svjetskoj kulturnoj sceni već do sada postigao hrvatski slikar, koji je punopravni član uglednih organizacija poput francuske Fondation Taylor i talijanske Accademia Culturale Europea.

U ime Stjepko Art
dr.sc. Dražana Martinović Mamić
Fotografije: Dražana Martinović Mamić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)