Input your search keywords and press Enter.

Izmjene zakona o otocima

Danas, 08. lipnja 2017. godine, u Grohotama na otoku Šolti, održana je sjednica Vijeća Otočnog sabora.
Na sjednici se raspravljalo o izmjenama Zakona o otocima (izvještaj predstavnika Otočnog Sabora u radnoj skupini), provedbi u praksi Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu, o Zakonu o koncesijama koji na dnevnom redu sjednice Hrvatskog sabora (drugo njegovo čitanje), izvještaju o radu Otočnog sabora za 2016 i pripremi godišnjeg Sabora Otočnog sabora.
Doneseni su sljedeći zaključci:
1. Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka smatra da postojeći Zakon o otocima nije u skladu sa zakonodavstvom EU. Vijeće Otočnog sabora smatra da je obveza Republike Hrvatske kao članice EU da se Zakon o otocima uskladi sa Direktivom Vijeća EU iz 2006/112/EZ o posebnim porezima kao kompenzacija za prirodne nedostatke i trajne demografske poteškoće kao i donesenom Rezolucijom Europskog parlamenta o posebnoj situaciji otoka 2015/3014 od 04.veljače 2016. Zakon o otocima mora biti krovni zakon i u njemu se mora napraviti nova kategorizacija otoka sa realnim indeksom razvijenosti, a ne da su svi otoci visoko razvijeni. Sa novim Zakonom mora doći do izjednačavanja otočnih gospodarstvenika sa gospodarstvenicima na kopnu, ne može Zakon o lovstvu biti jači od Zakona o otocima oko zabrane unošenja alohtone divljači na otoke. Zakon mora govoriti o specifičnim uvjetima življenja, specifičnosti zdravstvene i socijalne zaštite, u novom zakonu ne smiju biti manja prava otočana nego što je danas-poželjno težiti boljem.
2. Temeljem Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu Agencija za obalni linijski pomorski promet raspisuje nove javne natječaje za dodjelu prava na obavljanje javne usluge javnog prijevoza na državnim linijama. Viječe Otočnog sabora traži da se kroz provedbu natječaja na državnim linijama ne dolazi do smanjenja prava korisnika temeljem sadašnjih natječaja. Viječe Otočnog sabora će pismeno zatražiti od nadležnog Ministarstva da li dolazi do smanjenja prava korisnika, tj. dali će doći do promjena cijena u sljedećem koncesijskom periodu temeljem Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.
3. Otočni sabor će svim klubovima u Hrvatskom Saboru poslati svoj prijedlog na Zakon o koncesijama koji je bio upućen Vladi Republike Hrvatske. U svijetlu činjenice izrade novog Zakona o koncesijama Otočni sabor predlaže da se sukladno Ustavnim odredbama i načelima Strategije održivog razvitka RH, uvaži posebnost pomorskog dobra kao jedinog općeg dobra u Republici Hrvatskoj, te da se u odredbe Zakona u izradi, ugrade odredbe kojima bi se članovima lokalne i područne samouprave, kao najzaineresiranijim predstavnicima sveukupne hrvatske javnosti omogućilo sudjelovanje u pripremnim radnjama prilikom postupka za davanje koncesija na pomorskom dobru, kao i sudjelovanje u samom postupku donošenja Odluke o davanju koncesije na pomorskom dobru Republike Hrvatske.
4. Vijeće Otočnog sabora ovim putem upućuje čestitke svim novoizabranim i ponovno izabranim gradonačelnicima i načelnicima lokalnih samouprava na otocima te se veselimo nastavku zajedničke suradnje.
Donesene su i druge odluke vezane za aktivnosti Otočnog sabora, kako bi se uzduž svih hrvatskih otoka i priobalja pokrenule aktivnosti vezane za održivi razvoj otoka.

Viječe Otočnog sabora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *