Input your search keywords and press Enter.

IZMEĐU REALNOG I NADREALNOG

Izložba IZMEĐU REALNOG I NADREALNOG djela iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik

Izložbom „Između realnog i nadrealnog“ iz zbirke Umjetničke galerije Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik predstavlja izbor radova, odnosno slike i skulpture hrvatskih umjetnika u razdoblju od sredine 50-tih do početka 90-ih godina prošlog stoljeća. Na izložbi su zastupljena djela Milovana Stanića, Dušana Džamonje, Vaska Lipovca, Petra Jakelića, Agnez (Neže) Velikonje, Pera Šantića, Josipa Škerlja, Lukše Peka, Josipa Ivanovića, Nives Kavurić Kurtović i Zlatana Vrkljana koji su se bavili tematikom aktova i figura, odnosno istraživanjem odnosa tijela i ljudskih figura u prostoru.
Različita stilska i diskurzivna pripadnost izloženih radova, kao i individualni pristupi temi, koji se u nekim segmentima preklapaju, a zajedno objedinjen u jedinstven izložbeni postav, isti čine zanimljivim i dinamičnim. Uglavnom su to slike izrazito velikih ili manjih formata, uključujući i Šantićevu minijaturu, gotovo uvijek realizirane u široku spektru različitih kombiniranih tehnika. Na svojim platnima umjetnici istražuju odnos tijela i ljudskih figura u prostoru. Njihov svijet područje je transcendentnog, nematerijalnog i metafizičkog, u naravi nadrealnog.
Izložbom se sugerira postupnost zamaha, istančani pomaci u kojima kroz ljudske figure i aktove pratimo život oblika. Lakoća stvaranja upletena je tako u kontinuitet, logični i ustrajni sistem stvaranja, u kojem elementarna jednostavnost oblika odgovara izražavanju elementarnih životnih principa.
Kustosica izložbe je Andrea Batinić Ivanković, kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.
Izložba se može pogledati od utorka, 8.ožujka.2022. godine u Galeriji Dulčić Masle Pulitika u vremenu od 9 do 20 sati.
Izložba ostaje otvorena do 12. svibnja 2022. godine.

UGD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)