Input your search keywords and press Enter.

Muzej Domovinskog rata Dubrovnik svake godine tradicionalno priređuje izložbe i događanja u sklopu Programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja Grada Dubrovnika, a ove godine realiziraju se dvije izložbe:

1)Hrvatska ratna fotografija

„Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991.-1995.“

U sklopu muzejskog projekta „Hrvatska ratna fotografija“, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik nastavlja obradu i prezentaciju izabranih dokumentarnih ratnih snimaka dubrovačkih i hrvatskih fotografa i fotoreportera. Njihovim opsežnim ratnim stvaralaštvom sačuvana su dragocjena vizualna svjedočanstva o herojstvu i stradanju Grada u srpsko-crnogorskoj agresiji 1991. i tijekom Domovinskog rata. Najveći dio snimljene građe, prepuštene zaboravu i propadanju daleko od očiju javnosti, čuvaju sami autori u osobnim arhivama ili se nesređena nalazi u ustanovama za koje su radili i s kojima su surađivali tijekom i neposredno nakon ratnih razaranja. Rijetki su oni koji su, poput Božidara Gjukića, Mila Kovača, Božidara Vukičevića i Matka Biljka, sve svoje sačuvane ratne snimke ustupili Muzeju radi stručne obrade, proučavanja i buduće prezentacije.

Tematskom izložbom „Stradanje sakralnih objekata na dubrovačkom području u Domovinskom ratu 1991.-1995.“, nastavlja se daljnja razrada treće tematske cjeline izložbe „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ i budućeg stalnog postava MDRD, posvećene herojstvu i stradanju branitelja i građana te proučavanju posljedica agresorskog sustavnog razaranja i uništavanja gospodarskih objekata i spomenika kulture tijekom Domovinskog rata.

Autori izložbe su ravnateljica Muzeja Domovinskog rata Varina Jurica Turk i viši kustos Mišo Đuraš, povjesničari te voditelji muzejskih Zbirki, koji su do sada priredili više od 30 tematskih izložbi iz Domovinskog rata, stalnu izložbu „Dubrovnik u Domovinskom ratu 1991.-1995.“ u tvrđavi Imperijal na Srđu, te objavili brojne kataloge, stručne tekstove, članke i feljtone.

Pored već navedenih autora fotografija, posebnu zahvalnost za ostvarenje ove izložbe dugujemo Zavodu za obnovu Dubrovnika, Dubrovačkoj biskupiji i Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, koji su nam omogućili uvid i istraživanje u svojim bogatim arhivima.

Uz fotografije, kao visokovrijedne muzejske predmete i prvorazredne povijesne izvore, tijekom rada na izložbi koristili smo i opsežnu dokumentaciju iz Zbirke dokumenata MDRD, kao i brojne tiskovine iz tog vremena.

Ovom izložbom, već tradicionalno, Muzej Domovinskog rata Dubrovnik obilježava obljetnicu najtežeg napada na Grad 6. prosinca 1991. i Dan dubrovačkih branitelja.

2)„Dubrovački umjetnici braniteljima u počast“

U suradnji Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i Umjetničke galerije Dubrovnik priređena je izložba dubrovačkih umjetnika koji su svoja djela naslikali u počast dubrovačkim braniteljima

Umjetnici Mišo Baričević, Nikola Dubčić, Mirica Dubčić, Vedran Grabovac, Josip Ivanović, Nada Zec Ivanović, Loren Ligorio, Ivan Perak, Jasmina Runje, Tonko Smokvina i Josip Škerlj koji, prisjećajući se herojskih dana obrane Grada, svojim darovima – slikama izloženima u prostoru Tvrđave Imperijal na Srđu iznad Dubrovnika – svaki na svoj način uzdižu simboliku i značenje tih sudbinskih dana te odaju počast ranjenim i poginulim braniteljima, ali i svima koji su doprinijeli pobjedi dobra nad zlim. Ujedno, i cijela izložba je dar! Nakon njezina završetka izložene će slike biti darovane Muzeju Domovinskog rata Dubrovnik koji će u nekim boljim vremenima moći prezentirati stalni postav u primjerenim uvjetima i izložiti građu muzejskih zbirki, blago zajedničke memorije i tuge, ali i ljubavi i optimizma nove budućnosti.

Tvrđava Imperijal – Srđ, srijeda 5. prosinca s početkom u 16 sati

Zahvaljujući tvrtci Excelsa nekretnine d. d., posjetitelji izložbi mogu na Srđ doći i Žičarom Dubrovnik po cijeni od 15 kuna za povratnu kartu. Radno vrijeme Žičare Dubrovnik, 5. prosinca produženo je do 17,15 sati.

Varina Jurica Turk, prof.
ravnateljica MDRD

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.