Input your search keywords and press Enter.

Izložbe fotografija Mare Bratoš i Dejana Stokića otvaraju se u Lazaretima

Otvaranje izložbi fotografija Mare Bratoš Pokret i ekspresija i Dejana Stokića pod nazivom Sjećanja jedne mladosti, održat će se u utorak, 2. kolovoza, s početkom u 21:00 u Lazaretima. Riječ je o dvjema izložbama koje su tematikom možda različite, ali ih itekako povezuje fotografski zanos autora.

Izložba Mare Bratoš potvrđuje kako ona s puno razumijevanja i dara fotografski sljubljuje krhku građu kazališnog trenutka poštujući pritom i karakter glumca i dramskog zbivanja. Izvanrednim osjećanjem za dramatiku, za izraz, za suptilno osjećanje glumca, za gledatelja u mraku često dalek i neuhvatljivi trenutak čini vidljivim. Na tom tragu djeluje i Dejan Stokić. On je ponajprije osjetljiv na krajolik, na sintezu elemenata svog zavičaja: mora i kamena. Njegov Dubrovnik mjesto je trenutaka prolaznosti, više odlazaka nego vraćanja. U svojoj jednostavnosti i poštenju, toplini i simpatiji, Stokićeve fotografije bude uspomene i sjećanja – ne samo osobne biografske nego i one duha vremena, zapisala je u katalogu izložbi Marija Tonković.

Mara Bratoš rođena je u Dubrovniku. Godine 1998. diplomirala je na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku filmsko i TV snimanje. Članica je mnogih umjetničkih udruga. Radi kao profesionalni fotograf za HNK Zagreb i magazine Elle, te druge revije i časopise. Živi u Zagrebu.

Dejan Stokić rođen je 1944. godine u Sarajevu. Djetinjstvo i mladost provodi u Dubrovniku gdje završava gimnaziju. Presudnim se pokazalo poznanstvo s kasnije slavnim Magnumovcom Harryjem Gruyaertom 1967. godine. Zaintrigiran njegovim fotografijama odlazi u Pariz te počinje i sam snimati. 1972. godine službeni je fotograf na setu filma Majstor i Margarita Aleksandra Petrovića. 1978. prelazi u slobodnu profesiju i napušta Pariz. Odmah po početku domovinskog rata uključuje se u manifestacije posvećene hrvatskoj kulturi. Na Unescovoj izložbi Des images pour la paix održanom u prostorima Le Parc de La Villette u Pavillionu Tusquetes u Parizu 1994. u selekciji je istaknutih svjetskih fotografa. Njegovu fotografiju Mostara slavni dizajner Philippe Starck rabi za vizualni identitet izložbe. Izložba je potom postavljena i u Sarajevu. Od 1995. godine radi kao stalni fotograf u arheološkom muzeju u Nimesu sve do mirovine 2014. Uz umjetničku izložbenu djelatnost intenzivno se bavi i primijenjenom fotografijom.

Izložbe fotografija Mare Bratoš i Dejana Stokića moći će se posjetiti u Lazaretima svakog dana od 17 do 21 sat, sve do zatvaranja 67. Dubrovačkih ljetnih igara, 25. kolovoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)