Input your search keywords and press Enter.

Izložba Under Cover u Galeriji Flora

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva Vas na otvorenje izložbe Under Cover, kolektiva emge koje će se održati u subotu 20.svibnja u Galeriji Flora u 20 sati.

Izložba omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije može se pogledati do 30.svibnja u Galeriji Flora od 16 do 20 sati.

Under Cover – izložba omota albuma nezavisnih glazbenika iz Hrvatske i regije projekt je koji je nastao iz interesa prema novoj, mladoj nezavisnoj glazbenoj produkciji i njezinoj vizualnoj prezentaciji. Naslov izložbe kao igra riječi daje naslutiti njezin cilj – otkrivanje priče svakog zasebnog omota (eng. cover). Stoga je polazište primarno bila korespondencija i razgovor o odabranim omotima albuma s umjetnicima i glazbenicima nezavisne glazbene scene (independent music, indie) koji svojim djelovanjem odolijevaju komercijalnim pristupima unutar glazbene industrije.

Izložba Under Cover bavi se primarno vizualnim identitetom albuma nezavisnih bendova i glazbenika i time okuplja mnogobrojna imena nezavisne, underground i demo hrvatske i regionalne scene. Izlaže 50 omota albuma kojima se stvara kontekstualni okvir za buduće promatranje vizualnog aspekta nosača zvuka, ali i rada mnogobrojnih umjetnika, dizajnera i slučajnih autora koji stoje iza njih. Riječ je o pregledu značajnijih izdanja u posljednjih 10 godina s naglaskom na novijim imenima nezavisne scene Hrvatske i zemalja iz regije kao što su Crna Gora, Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija. Područje bivše Jugoslavije zanimljivo je jer predstavlja određenu vrstu translokalne scene (sve se države razvijaju u usponu pop i rock kulture i ikonike). Upravo iz razloga njezina uočavanja važno je uključenje regionalnog konteksta indie kulture u projekt Under Cover.

Vizualne umjetnosti kao popratni sadržaj glazbenog proizvoda nisu bila često viđena tema u hrvatskim galerijskim i muzejskim prostorima. Prvu izložbu omota rock albuma realizirao je glazbeni kritičar i kustos Darko Glavan 1974. godine u zagrebačkom Studentskom centru. Tek 2006. godine organizirana je izložba Sound & Vision – Izbor omota ploča i CD-a iz povijesti pop i rock glazbe u zagrebačkoj galeriji Forum. Godine 2009. Darko Glavan priprema izložbu u Muzeju za umjetnost u obrt na temu Dizajn u ritmu muzike za ples: Rock i likovnost koja nije održana zbog autorove smrti, što je ujedno i posljednji pokušaj samostalne izložbe na temu omota albuma. Usprkos prijašnjim izložbama, Under Cover predstavlja prvu izložbu posvećenu omotima isključivo nezavisnih sastava i glazbenika.

Prezentiranih 50 naslovnica različitih tema, pristupa i tehnika otkrivaju najčešći DIY princip koji je ujedno osnovno načelo funkcioniranja nezavisne scene. Od samoinicijativnog formiranja u glazbenom smislu, produkcije albuma do vizualnog rješenja, nezavisna kultura nameće se kao svježe, autorsko, slobodno kreativno područje.

Kolektiv emge kustosko je udruženje nastalo u Zagrebu 2016. godine. Čine ga mladi entuzijasti, ponajviše apsolventi i diplomirani studenti povijesti umjetnosti kojima je cilj aktivno djelovati u različitim područjima kulture u njezinom najširem smislu u svrhu mapiranja aktualnih pluralnih kretanja, njihova prezentiranja i poticanje promišljanja o njima. Svaki član kolektiva, uz svima zajedničku, povijesnoumjetničku struku, kvalificiran je za određeno područje koje doprinosi raznovrsnosti interesa i pluralnom pogledu određenoj problematici: od etnologije i kulturne antropologije, književnosti, jezika (engleski, francuski, njemački, hrvatski), dramskih sekcija, Centra za ženske studije i dr. Raznovrsnost interesa članova i otvorenost na suradnju sa što više drugih kreativnih pojedinaca i grupa čini ovaj kolektiv aktualnim, suvremenim i svojevrsnom platformom za međusobnu razmjenu znanja i iskustava.

Do sada je realiziran prvi projekt – izložba naslovnica albuma nezavisnih umjetnika regije Under Cover koji svoju uspješnost zahvaljuje suradnji i kontaktu ne samo s glazbenicima, nego i s umjetnicima, dizajnerima, glazbenim novinarima, galerijama, PR stručnjacima i drugima, čime se uspostavlja jedna mreža nezavisnih i DIY aktera suvremene nezavisne scene za djelovanje u Hrvatskoj i regionalno.

Izložba Under Cover održana je prvi put 2016. godine u Zagrebu u Galeriji Pikto u sklopu ciklusa Samo jednom prvi put, a nakon toga 2017. u Kulturno-kreativnom centru Pixel Koprivnici, Dnevnom boravku Kulturnog centra Karlo Rojc u Puli te u Novom Sadu.

U pripremi za jesen 2017. je izložbeni projekt Zagrebačke kinodvorane – prošlost i sadašnjost u suradnji s Kulturom promjene zagrebačkog Studentskog centra.

Aktualni članovi Kolektiva: Tena Bakšaj, Irena Curić, Luka Čubrić, Mateja Fabijanić, Maja Pavlinić, Petra Rukelj

Program se ostvaruje sredstvima Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture RH, kojima ovom prilikom zahvaljujemo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *