Input your search keywords and press Enter.

Izložba polaznika likovne radionice Doma Marina Držića za odrasle ,,Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha

IZLOŽBA POLAZNIKA LIKOVNE RADIONICE DOMA MARINA DRŽIĆA ZA ODRASLE

„MOZAIK MARINA DRŽIĆA I SVETOGA VLAHA“

Srijeda, 5. lipnja 2024., 19 sati, Sponza

 

Dom Marina Držića s veseljem Vas poziva na otvorenje izložbe polaznika višemjesečne likovne radionice za odrasle „Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha“ u srijedu, 5. lipnja 2024., u palači Sponza, s početkom u 19 sati.

Likovna radionica odvijala se od veljače do svibnja 2024. godine pod vodstvom mentorice, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića Jasmine Runje, a sveukupno je sudjelovalo 27 polaznika koji su oblikovali vlastite mozaike od kamenih kockica. Naziv radionice i motivi inspirirani su životom i djelom Marina Držića, kao i podatkom o 45. obljetnici upisa Staroga grada Dubrovnika na UNESCO-ov popis Svjetske baštine i 15. obljetnici upisa Feste sv. Vlaha na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Iz teksta kataloga izložbe, autorice Valerije Jurjević, kustosice Doma Marina Držića, izdvajamo: „Milun Garčević u knjizi posvećenoj mozaiku ustvrđuje kako je on ‘za nekog muka, za drugoga igra, za trećega strast, ali ništa ne nastaje bez vjere i strpljivosti’. Upravo vjera i strpljivost bili su temelj likovne radionice ‘Mozaik Marina Držića i svetoga Vlaha’. Strpljivost da se od većih komada raznobojnog kamena ručnim alatom izrežu i oblikuju malene kockice i potom slažu unutar okvira prema prethodno oblikovanoj skici. Vjera da će, kada se kamenčići prekriju slojem betona, te nakon sušenja okrenu i očiste, prikaz s donje strane odgovarati njihovoj zamisli. Naime, mozaici su se radili – naopako, što je za polaznike bio dodatni izazov. Prvi izazov predstavljalo je korištenje tradicionalne tehnike mozaika isključivo od kamena kojeg odlikuju otpornost i tvrdoća.“

Kaže se kako svaki put započinje prvim korakom, tako su i polaznici radionice svoje radove započeli s prvom postavljenom kockom. A završetak tog puta, odnosno gotove mozaike, predstavit će u palači Sponza, u srijedu, 5. lipnja 2024., s početkom u 19 sati.

Iz Doma Marina Držića poručuju: Veselimo se Vašem dolasku!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)